Octopussen delen tikken uit

Naomi Vreeburg

24-12-2020 11:30:00

octopussen

Als de samenwerking tussen vissen en octopussen spaak loopt, krijgen de achtarmigen last van ‘losse handjes’. 

octopussen

Samen is sterker dan één, en daarom slaan sommige dieren de handen ineen met een andere soort als het op jagen aankomt. Zo ook vissen met octopussen. De vis struint de zeebodem af op zoek naar een potentieel maaltje. Als dat is gevonden, geeft het dier een seintje aan de octopus. Deze achtervolgt de prooi en grijpt hem bij zijn lurven, waarna de twee jagers het diner delen.

Maar, net als bij iedere samenwerking, kan er ergernis ontstaan. Bijvoorbeeld als een vis vrij weinig actie onderneemt om een prooi te zoeken, maar vervolgens wel het maaltje wil toe-eigenen. Om dit te voorkomen en de samenwerking te verzekeren, deelt de octopus geregeld een tikkie uit aan zijn partner in crime, zo suggereren onderzoekers in een nieuwe studie.

Lees ook:

Verschillende slachtoffers

Tijdens het onderzoek zagen marien bioloog Eduardo Sampaio en zijn team acht van deze incidenten gebeuren in de Rode Zee tussen 2018 en 2019. De vissen die een lel kregen, waren onder andere de alpinotandbaars, maanstaartjuweelbaars, citroenbarbeel en de rodezeetandbaars, Kortom: de octopus is niet kieskeurig wie hij een mep geeft.

Overigens deelde de octopus deze klappen niet alleen uit als de vis zich misdroeg. Soms sloeg het dier ook om als eerste toegang te krijgen tot het hapje. Dat meppen ziet er overigens zo uit:

Natuurlijk moeten de onderzoekers meer slaande octopussen observeren om te achterhalen waarom de dieren precies het gedrag vertonen. Wat het team niet erg vindt. Sampaio gaf aan dat hij hardop moest lachen toen hij voor het eerst zag hoe een octopus een vis raakte.

Bronnen: ESAEcologyGizmodo

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis