Hebben drugs een houdbaarheidsdatum?

KIJK-redactie

06 September 2021 15:00

drugs houdbaarheidsdatum

Op drugs zal je niet snel een houdbaarheidsdatum aantreffen. Hebben ze die überhaupt wel?

Michiel Stam stelde ons de interessante vraag of drugs een houdbaarheidsdatum hebben. Je zult die niet snel op de verpakking tegenkomen, maar desondanks is het effect van kakelverse drugs het sterkst. Hoewel onderzoekers hier nauwelijks naar hebben gekeken, is het bekend dat zuurstof, licht, vocht en warmte de chemische structuur van de verdovende en geestverruimende ingrediënten afbreken.

Lees ook:

Zestig jaar oude drugs

Het is niet zo dat de oude pillen en poeders dan in gif veranderen – ze zullen gewoon weinig effect hebben. Zo is lsd, mits goed bewaard, jaren houdbaar. Maar op de achterbank van je VW-busje tijdens een surfvakantie in Spanje wordt het door de warmte en het licht waarschijnlijk snel afgebroken.

Vooral drugs die uit organisch materiaal bestaan, zoals wiet en paddo’s, zijn gevoelig voor nattigheid en warmte. Vergelijk ze maar met de potjes kruiden in het keukenkastje met de tekst “op een droge en donkere plek bewaren”.

Synthetische drugs, zoals xtc, GHB, speed of meth, gaan volgens forensisch chemicus en drugsexpert James Woodford, als ze donker en afgesloten bewaard worden, heel lang mee. Raoul Koning, preventiemedewerker bij Jellinek, beaamt dit: “Er zijn verhalen van oude hippies die lsd uit de jaren zestig goed bewaard hebben en die daar nu nog op kunnen trippen.”

Deze vraag kon je vinden in KIJK 12/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Judith Neimeijer

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt