Hoeveel walvissen zijn er nog over?

KIJK-redactie

27 August 2016 16:00

hoeveel walvissen zijn er nog over?

Niet zo lang geleden meldde het nieuws dat een Japans ‘onderzoekschip’ meer dan driehonderd dwergwalvissen aan wal bracht. Natuurlijk zijn dat er heel veel. Maar hoeveel walvissen zwemmen er in totaal eigenlijk nog rond in de wereldzeeën? 

Een exact antwoord op deze vraag zit er niet in. Ja, walvissen zijn doorgaans grote dieren en dus eenvoudig te spotten. Je moet ze dan natuurlijk wel eerst allemaal vinden, en dat is niet te doen. Je kunt ook onder water geluidsopnames maken en aan de hand daarvan schatten hoe groot een populatie is. Maar dan moet je alle hoeken van de oceaan ‘afluisteren’.

Toch zijn er de afgelopen decennia tal van onderzoekers bezig geweest met het antwoord op deze vraag. Weliswaar vaak per walvissoort, en als het tot een cijfer kwam, had dat een grote foutmarge. Als we echter de beste schattingen op een hoopje gooien, ligt het aantal walvissen dat vandaag de dag rondzwemt rond de 2,3 miljoen. Al kan dat ook een derde deel meer of minder zijn.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag verscheen in KIJK 7/2016, die je nog online kunt bestellen!

Tekst: Jasper Verhaar


Meer Artikelen