‘Honden begrijpen ons ook weer niet zo goed’

Laurien Onderwater

10 December 2020 12:00

honden begrijpen

We kennen honden veel menselijke eigenschappen toe, ze zouden bijvoorbeeld zelfs onze woorden begrijpen. Alleen ligt dat iets genuanceerder, ontdekten wetenschappers.

Natuurlijk is jouw hond de liefste en slimste van allemaal. Hij gaat netjes zitten als je “zit!” roept en op zijn rug liggen zodra je “af” zegt. Verschillende onderzoeken hebben dan ook laten zien dat de viervoeters niet alleen aandacht besteden aan de intonatie van een zin, maar ook aan de woorden. Maar de meeste honden kunnen slechts een beperkt aantal woorden in hun leven oppikken en kunnen ook niet altijd onderscheid maken tussen twee woorden die nagenoeg hetzelfde klinken, wijst weer een nieuwe, Hongaarse studie uit.

Lees ook:

Zit, zet, zat

De wetenschappers maten de hersenactiviteit (met een EEG) van veertig honden, maar uiteindelijk waren de resultaten van 17 viervoeters bruikbaar voor het onderzoek. De deelnemende viervoeters bezochten het lab met hun baasjes. Toen ze eenmaal aan de nieuwe omgeving gewend waren, gingen ze bij hun baasjes op een matras zitten, zodat de onderzoekers de elektroden op hun koppies konden bevestigen.

Vervolgens kregen de dieren drie verschillende woorden te horen: bekende instructiewoorden (zoals sit), fonetisch vergelijkbare woorden (sut) en onzinwoorden (bijvoorbeeld bep). Ondertussen analyseerden de onderzoekers hoe de hersenen op alle drie de woorden reageerden.

Aandachtspuntje

Tussen sit en bep konden de beesten prima onderscheid maken, zagen de wetenschappers, want ze klinken ook heel anders. Maar hun brein had moeite om sit en sut uit elkaar te houden, aangezien deze woorden wel erg op elkaar lijken.

Hoe het precies komt dat de dieren dit verschil niet kunnen horen, weten de onderzoekers nog niet. Het is niet dat de honden de verschillende geluiden niet kunnen horen – eerdere studies hebben aangetoond dat honden individuele spraakklanken kunnen onderscheiden (zoals o, a en g).

“Dit is de eerste EEG studie die op deze manier wordt uitgevoerd en is daarom heel interessant”, laat gedragsbioloog Michelle Spierings van de Universiteit Leiden, en niet betrokken bij de studie, desgevraagd weten. “Het onderzoek geeft meer inzicht in wat honden verwerken wanneer ze ons horen spreken. Dit is echter wel pas een eerste inkijkje, het geeft nog geen antwoord op de vraag hoe ze woorden horen. Of waar ze op focussen tijdens het luisteren. Dus ik zou zeggen, een fantastische eerste stap, maar er is nog veel onderzoek nodig om er echt achter te komen wat er nou aan de hand is.”

Bronnen: Royal Society Open Science, Live Science, ScienceAlert

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws