Een Rubiks kubus oplossen doe je zo

KIJK-redactie

09-09-2020 09:00:51

Rubiks kubus

Veertig jaar geleden werd de Rubiks kubus een enorme hype. Maar zelfs nu, in 2020, drijft het ding puzzelaars nog tot wanhoop. Wie hem wil oplossen heeft niets aan zomaar wat draaien. Gelukkig legt deze infographic stap voor stap uit hoe het moet.

Maar eerst een geschiedenislesje over deze kubus. De Hongaarse architect Ernő Rubik (1944) is het brein achter de Rubiks kubus. Rubik vond de puzzel in 1974 uit, toen hij een model wilde bouwen dat 3D-bewegingen inzichtelijk moest maken voor zijn studenten van de architectuuropleiding.

De kubus kwam in 1977 als eerste in Hongarije op de markt onder de naam bűvös kocka (‘magische kubus’). Drie jaar later sloot Rubik een overeenkomst met het Amerikaanse bedrijf Ideal Toy Company, dat de puzzel in de rest van de wereld uitbracht. De kubus is sindsdien meer dan 350 miljoen keer verkocht. Rubik werd dankzij zijn puzzel miljonair.

Stap voor stap: een Rubiks kubus oplossen

Rubiks kubus oplossen

Tekst: Nick Kivits

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar