Kun je met een platte munt Nederland bedekken?

KIJK-redactie

18-01-2021 15:00:00

munt

9153665 - a collage of 5 euro cent coin

Als ik een koperen muntstuk van vijf eurocent met een hamer steeds platter sla, zou ik er dan heel Nederland mee kunnen bedekken?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk best eenvoudig. We kunnen de munt niet verder platslaan dan tot een dikte van één atoom. Dus het enige wat we moeten weten is hoe dik één koperatoom is. Dat ligt in de buurt van 0,4 nanometer (0,4 miljardste meter), zoals trouwens voor de meeste metaalatomen het geval is.

Het aantal koperatomen in één laag hangt natuurlijk ook nog af van hoe ze precies gerangschikt liggen, maar dat scheelt nooit veel. In een vrij liggende laag van één atoom dik, een ‘monolaag’, blijkt de effectieve grootte van één atoom 0,39 nm te zijn.

Lees ook:

1550 vierkante meter

Nu wordt het eenvoudig. We weten dat het totale aantal atomen niet verandert tijdens het platslaan. Als de munt bij het platslaan met een bepaalde factor dunner wordt, zal het oppervlak met diezelfde factor groter worden. We hoeven dus alleen maar te berekenen hoe groot die factor is.

Die is de dikte van de oorspronkelijke munt, gedeeld door de dikte van een monolaag. Met de oorspronkelijke dikte van 1,7 mm en de dikte van de monolaag van 0,39 nm vinden we voor die factor 4,4 miljoen. Het oppervlak van de munt wordt daarmee 4,4 miljoen maal zo groot, en dan blijkt hij 1550 vierkante meter te worden. Dat is veel te klein om heel Nederland mee te bedekken.

Miljoenen munten

Hoeveel munten zouden we moeten platslaan om dat wél voor elkaar te krijgen? Het landoppervlak van Nederland is 35.000 vierkante kilometer. Delen we dat door het oppervlak van een platgeslagen munt, dan blijken we ruim 22 miljoen munten nodig te hebben.

Deze vraag staat ook in KIJK 4/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Tekst: Jo Hermans

Beeld: 123rf

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK antwoordt

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?