Luister naar krakend ijs op ’s werelds diepste meer

Naomi Vreeburg

12-02-2021 13:00:27

ijs

Alsof er een lasergame plaatsvindt – zo klinkt het als ijs op het Baikalmeer onder je schaatsen barst.

Op verschillende plekken in Nederland is het ijs inmiddels dik genoeg om op te kunnen schaatsen. Sommige mensen kunnen dan ook niet wachten om hun schaatsen uit het vet te halen en naar deze plaatsen te gaan. Anderen zijn minder dapper en krijgen de rillingen als ze al aan het krakende ijs dénken.

Fotograaf Alexey Kolganov behoort niet tot die laatste groep. Hij filmde onlangs hoe het ijs onder zijn schaatsen barst op het Baikalmeer, met een maximale diepte van 1642 meter het diepste meer ter wereld. De beelden zijn niet heel indrukwekkend, het geluid dat het krakende ijs voortbrengt wel:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lees ook:

Hoge frequenties

Het geluid, dat wel wat weg heeft van een lasergevecht, wordt veroorzaakt wanneer het ijs uitzet en krimpt. Hierdoor ontstaan barsten, worden vibraties geproduceerd en geluiden van verschillende frequenties uitgezonden. De hoge (pieuw, pieuw) frequenties reizen sneller en bereiken als eerste onze oren. Om dit geluid te laten horen moest de fotograaf zijn opname wel vertragen en het volume versterken.

Wil je na het bekijken van dit filmpje echt een keer schaatsen op het Baikalmeer? Dan heeft Kolganov wel een tip voor je: “Bekijk dit filmpje een week lang twee keer voor het slapen gaan, totdat je naar het meer gaat. Zo voorkom je fobieën als je daar eenmaal op het ijs staat.”

Bronnen: The Siberian Times, IFL Science

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes