Nieuwe wereldrecords bliksemschichten

André Kesseler

30 June 2020 14:59

bliksemschichten

De World Meteorological Organization (WMO) in Genève bevestigt dat de records voor langste bliksemschicht en die voor de langst durende officieel verbroken zijn.

De WMO heeft er even over gedaan om tot die conclusie te komen, want het gaat om twee bliksemontladingen die al even geleden zijn. Maar goed, dit zijn de nieuwe records.

Lees ook:

Langste ooit

De eerste is een bliksemschicht boven Brazilië op 31 oktober 2018 en die schrijft het record voor ‘langste schicht ooit’ op zijn naam. Hij legde een afstand af van maar liefst 708,1 kilometer (bewijs hieronder); een afstand van Amsterdam tot Praag. Het oude record was een bliksemschicht boven de Amerikaanse staat Oklahoma op 20 juni 2007 en die was maar een luizige 321,1 kilometer lang.

bliksemschichten

Aanhoudend schichten

Het record voor de langst aanhoudende bliksemschicht stond sinds 30 augustus 2012 op naam van een bliksemschicht boven de Franse Côte d’Azur. De flits duurde 7,74 seconden. Dat is nu verbroken door een ontlading op 4 maart 2019 in Argentinië die 16,73 seconden aanhield.

bliksemschichten

Kan ene U. Bolt even zijn kenmerkende beweging maken?

Bronnen: Popular Mechanics/WMO

Beeld: Fir0002/Flagstaffotos/ GFDL v1.2

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws