Picture Perfect: beerdiertje gevangen in barnsteen

Loys Bakker

2021-10-11 09:00:00

beerdiertje

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een miljoenen jaar oud beerdiertje.

Het lijkt net een Winnie de Poeh bedolven in zoete honing. Maar de wetenschappers die het waterbeertje ontdekten, noemen hem liever een Paradoryphoribius chronocaribbeus. Het is een nieuwe soort beerdiertje, bewaard gebleven in een 16 miljoen jaar oud stuk barnsteen. Dit exemplaartje komt uit het Cenozoïcum, de geologische periode die 66 miljoen jaar geleden begon en waarin wij nu nog leven.

Lees ook:

Beerdiertjes zijn niet groter dan een halve millimeter, maar dat betekent niet dat ze geen stootje kunnen hebben. Sterker nog, het is één van de meest volhardende organismen op aarde. Het beestje kan al het water uit zijn lichaampje laten lopen, verschrompelen, en jaren later, als er weer water beschikbaar is, herrijzen. Zo hebben de microscopische Michelinmannetjes alle vijf de massaextincties overleefd, temperaturen tot -273 graden Celsius weerstaan en gereisd in de ruimte. Dan is Poeh-beer toch uit ander hout gesneden.

Bronnen: IFLScience, NPO, Proceedings of the Royal Society B

Beeld: Proceedings of the Royal Society B

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys