Picture Perfect: hotspot van Turkmenistan

Laurien Onderwater

07 June 2021 09:00

hellhole hel

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: deze gaskrater lijkt de poort naar de hel.

Sovjet-ingenieurs reisden in 1971 af naar het afgelegen Derweze, een dorp in de kurkdroge Karakumwoestijn van Turkmenistan. Ze dachten dat daar een groot olieveld lag. Er aangekomen zetten ze dan ook een boorinstallatie op en begonnen met proefboringen. Daarbij stuitten ze niet op olie, maar op een ondergrondse grot gevuld met aardgas. Door het boren stortte de grond onder de boortoren echter in en ontstond een gat van zo’n 60 meter breed en 30 meter diep: de Krater van Derweze.

Lees ook:

Uit angst dat eventuele giftige gassen zouden ontsnappen, brandden de ingenieurs het gas af – iets wat enkele dagen zou duren, dachten ze. Maar vandaag de dag brandt de poort naar de hel, zoals de lokale bevolking de aardgaskrater noemt, nog steeds.

Deze en nog meer foto’s van bijzondere bestemmingen staan ook in het extra dikke zomernummer, dat hier te koop is.

Beeld: Freda Bouskoutas/iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's