Picture Perfect: het rode getij

Laurien Onderwater

11-05-2020 08:59:00

rode getij

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een bijzonder schouwspel voor de kust van Californië.

Het stuk kust dat loopt van de Mexicaanse staat Baja California tot de Amerikaanse staat Los Angeles staat in bloei. Dit type algenbloei, in het Engels red tide genoemd, bestaat uit grote concentraties van in het water levende micro-organismen. Rood getij ontstaat als de zeebodem opeens heel veel voedingsstoffen bevat, vaak na hevige stormen.

Zie ook: Picture Perfect: bizar blauwe zee

In dit specifieke geval wordt de algenbloei veroorzaakt door grote hoeveelheden Lingulodinium polyedra, plankton dat voor zijn energievoorziening afhankelijk is van fotosynthese.

Overdag geven deze kleine organismen een roodbruine tint af (vandaar de term rood getij), maar ’s nachts zorgt het bioluminescerende fytoplankton voor een blauwe gloed. Hoe? De mico-organismen hebben celcompartimenten, scintillons geheten, die het pigment luciferine en het enzym luciferase bevatten. Komen luciferine en luciferase in aanraking met zuurstof, dan ontstaat er een bioluminescente reactie en gaan de eencelligen licht uitstralen. Meestal doen ze dat op een golflengte van 474-476 nm, wat overeenkomt met een blauwe of groene gloed.

© Scripps Institute/Philipp Arndt

Vanzelfsprekend trekken de blauwe golven massa’s mensen en dat is nou juist niet de bedoeling in deze tijd. Verstandiger is het om gewoon van onderstaande beelden te genieten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Scripps Institute of Oceanography, Gizmodo

Beeld: Scripps Institute/Philipp Arndt

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws