Picture Perfect: knip- en plakwerk

Laurien Onderwater

30 December 2019 08:59

cellen

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: delende cellen.

Simpel gezegd zijn we allemaal begonnen als een klompje cellen. Vervolgens zorgt het proces van de celdeling ervoor dat we tot een volwaardig mens uitgroeien. Een vorm van celdeling, mitose geheten, is hier in beeld gevangen door Jason M. Kirk van het Baylor College of Medicine in Texas. Dankzij mitose ontstaan twee dochtercellen die hetzelfde aantal chromosomen (dragers van het DNA) hebben als de moedercel.

Kirk legde dit proces vast met een confocale laserfluorescentiemicroscoop. Dit apparaat maakt opnames van dunne lagen in de cel zonder dat die ervoor in plakjes hoeft te worden gesneden. Met behulp van een computertechniek voegde Kirk de afzonderlijke laagjes samen tot één 3D-beeld. Een fraai staaltje werk.

Deze en nog zeven andere bijzondere microscopische foto’s staan ook in het beeldverhaal ‘Kleinkunst’ te vinden in KIJK 1/2020.

Beeld: Jason M. Kirk

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's