Picture Perfect: sierlijke zeesliert

Laurien Onderwater

2020-04-13 08:59:42

zeesliert kwallen

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een meters lang zeewezen.

Wetenschappers van het Schmidt Ocean Institute keken hun ogen uit toen hun onderwaterrobot op ruim 600 meter diepte voor de Australische Ningaloo-kust op deze ‘waterslinger’ stuitte. Die sliert is eigenlijk een zogeheten siphonophora, een orde van neteldieren.

Lees ook: Duikers stuiten op enorme pyrosome

Kolonie

Het tientallen meters lange gevaarte wekt de indruk één zeewezen te zijn, maar bestaat in feite uit miljoenen buiskwallen en poliepen. Deze organismen werken samen en voeren allemaal hun eigen taak uit die nodig is om de kolonie in leven te houden. Zo heb je onder andere eet-, jaag- en geslachtsdiertjes. Een schoolvoorbeeld van teamwork.

De exacte lengte van de kolonie moet nog worden vastgesteld, maar de buitenste ring alleen al was maar liefst 47 meter. De wetenschappers denken daarom dat deze siphonophora langer is dan elk ander beest op aarde. Maar ja, het is dan ook niet één dier.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: YouTube, Gizmodo

Beeld: Schmidt Ocean Institute

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde