Picture Perfect: wolkenschotel

Annelies Bes

10 August 2020 08:58

stormachtig spektakel

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een stormachtig spektakel.

Donkere wolken pakken zich samen boven een grasvlakte bij de plaats Circle, in de staat Montana. En daardoor lijkt het alsof er een enorme ufo nadert die onze aardbol inspecteert. Als je zo’n angstaanjagende supercelwolk aan de hemel ziet, kun je – nadat je snel een vette foto hebt gemaakt – beter ergens gaan schuilen.

Meestal gaat dit tafereel namelijk gepaard met extreme neerslag, windstoten en veel bliksem. In de wolk ontstaat bovendien een mesocycloon, een horizontaal rotatiegebied dat door een opstijgende luchtstroom omhoog wordt getild. En hieruit kan een tornado ontstaan. Kortom: zoek dekking.

Deze prachtplaat staat ook in het beeldverhaal ‘Stormachtig spektakel’ in KIJK 9/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 augustus tot en met 16 september.

Foto: Eric Meola

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's