Picture Perfect: vulkanische lichtflits

Loys Bakker

22 November 2021 09:00

etna

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een explosieve lichtshow.

Vulkaanuitbarstingen leveren al te vaak spectaculaire foto’s op. Maar dit kiekje van Giancarlo Tinè is wel heel bijzonder. Boven de vulkaan zie je een lichtzuil: een optisch verschijnsel dat zich als een langwerpige schittering boven of onder een lichtbron lijkt uit te strekken. Vaak kun je dit soort zuilen zien met zonsop- en ondergang. Het fenomeen wordt veroorzaakt door kleine ijskristallen in de lucht. Deze minuscule spiegeltjes weerkaatsen zonnestralen tot een uitgerekte pilaar.

Lees ook:

De spuwende magma van de Etna is ook een behoorlijke lichtbron. De Italiaanse vulkaan barst geregeld uit. Zo ook in juni van dit jaar, toen deze foto is genomen. De vrieskou boven de enorme aswolk kristalliseerde het gecondenseerde water uit de vulkaan. Met als resultaat een vulkanische lichtzuil. Een unieke samenkomst van twee natuurverschijnselen dus.

Bron: NASA

Beeld: Giancarlo Tinè

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's