Picture Perfect: lange tengels

KIJK-redactie

2019-12-23 08:59:13

vuurwerk anemoon

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een vuurwerkanemoon.

Is het alweer oud en nieuw? Bijna, maar we zien hier niet een vuurwerkshow. We kijken naar Pachycerianthus multiplicatus, een zeeanemoon. Hij wordt ook wel vuurwerkanemoon genoemd, en dat snappen we maar al te goed.

Dit dier verstopt zich het liefst op ongeveer 100 meter diepte in een buisachtig hol in de modder. Maar als het tevoorschijn komt, lijkt het een vuurwerkshow te geven met zijn tentakels. Daar heeft deze zeeanemoon er wel tweehonderd van, en ze kunnen een lengte bereiken van 30 centimeter. Mooi, maar niet erg handig, aangezien de vuurwerkanemoon zijn tentakels niet in kan trekken als een ander dier ernaar hapt. Wel krullen ze op bij gevaar, waardoor ze minder makkelijk te grijpen zijn.

Deze plaat is afkomstig van het beeldverhaal ‘Goede vangst’ dat in KIJK 5/2018 staat.

Beeld: CATHY LEWIS/UPY 2018

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys