Picture Perfect: seizoenszand

Laurien Onderwater

2021-05-03 09:00:57

zandstorm

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een angstaanjagende muur van zand.

Elk jaar zijn ze helaas weer van de partij: de seizoensgebonden zandstormen die de Chinese provincie Gansu teisteren. Het stof, dat afkomstig is van de Gobiwoestijn, raast met hoge snelheid over het land en hult een groot gebied in een gele, vieze nevel. Inwoners worden gewaarschuwd binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. En dan is het een kwestie van de zandstorm uitzitten. Deze spectaculaire luchtfoto laat de verwoestende kracht van zo’n enorme stofwolk zien.

Lees ook:

zandstorm
Luchtfoto van een zandstorm die de Chinese stad Zhangye teisterde. © Phys.org

In maart werd Peking geplaagd door de ernstigste zandstorm in tien jaar die honderden vliegtuigen aan de grond hield. Ook andere provincies ondervonden enorme hinder van de stofwolken dit jaar. En dat terwijl er al grootschalige beplantingsacties zijn ondernomen in de woestijnregio.

Bron: Phys.org

Beeld: Phys.org

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys