Het overzicht is zoek bij de plastic-problematiek

KIJK-redactie

16 September 2018 10:59

plasticsoep

Over de plasticsoep verschijnen regelmatig alarmerende berichten in de media. Waar ligt de grens tussen terechte zorg en overdrijving?

De beelden uit de BBC-serie Blue Planet II kunnen bijna niet confronterender. Tussen de kilo’s dobberende stukjes folie, flessendopjes, visdraad en ander plastic zweeft welgeteld één vis in het water: een jonge baars. Wil hij overleven, dan zal hij door het doolhof aan rommel moeten navigeren. De boodschap is duidelijk: er drijft bijna meer zooi in de oceaan dan er vissen in rondzwemmen.

In een later fragment zien we een walvis rouwen om haar kalf dat is gestorven aan plastic deeltjes in de moedermelk, suggereert de voice-over. De beelden overtuigden de Britse politiek om tot actie over te gaan, maar ze waren ook wat overdreven, constateerde de Engelse zeebioloog Malcolm David Hudson geïrriteerd. Dat de oceanen doordrenkt zijn van plastic klopt, maar dat zelfs walvismoedermelk ermee is vergiftigd, bleek verzonnen. Daar is geen bewijs voor.

Over de plasticsoep verschijnen wel vaker alarmerende berichten. Dát de plasticsoep gevaarlijk is voor het oceaanleven, daarover zijn experts het wel eens. De vraag is echter: waar ligt de grens tussen terechte zorgen en overdrijving?

Ook moet er uiteraard een manier worden gevonden om het plastic op te ruimen. Oplossingen zijn er te over: de EU verklaarde onlangs de oorlog aan wegwerpplastics, terwijl de jonge ondernemer Boyan Slat intussen miljoenen ophaalt om met een mega-machine plastic uit de Stille Oceaan te vissen. Maar ook hier een kanttekening: gaat het allemaal werken?

Dit is het begin van het artikel ‘Roeren in de plasticsoep’ te vinden in KIJK 10/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 september tot en met 17 oktober.

Meer informatie:

Tekst: Ronald Veldhuizen

Beeld: Greenpeace UK

De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.


Meer Artikelen