Platte pasta vervormt als je hem kookt

Laurien Onderwater

07-05-2021 09:00:00

pasta

Wetenschappers hebben pasta ontwikkeld die efficiënter te verpakken en te vervoeren is. Dus eten we straks alleen nog maar platte pasta?

Wat is het toch geweldig als de wetenschap zich met voeding gaat bemoeien. Dat levert grappige onderzoeken op waarin is uitgevogeld hoe je een spaghettisliert precies in twee gelijke stukken kunt breken, hoe je de lekkerste crêpe bereidt of hoe je het perfecte eitje kookt. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Nu hebben wetenschappers van de Chinese Zhejiang-universiteit en de Amerikaanse universiteiten Carnegie Mellon en Syracuse zich over pasta gebogen. Die verschillende vormen zijn namelijk wel leuk en aardig; maar door al die vormpjes is het deeg niet efficiënt te vervoeren. Platte pasta is dan ook de uitkomst. Koks en italofielen hoeven zich daarbij geen zorgen te maken: zodra de pasta wordt gekookt, neemt hij zijn vertrouwde vormen weer aan.

Lees ook:

3D-vormen

Zoals dit filmpje mooi laat zien, maken de pastapuristen de deegwaar en de typische vormen nog met de hand. Maar in de voedingsindustrie is dat niet te doen en wordt het deeg door een mal geperst. De wetenschappers sloegen weer een andere weg in. Ze gebruikten het oude recept van water en griesmeel en gebruikten een klassieke roller om vellen deeg te maken. Vervolgens maakten ze met een soort stempel kleine groeven in één kant van het platte deeg.

En hierin schuilt het geheim. Tijdens het koken zetten de groeven namelijk minder uit dan de gladde oppervlakken, waardoor de 3D-vormen ontstaan. Ingenieur Teng Zhang ontwikkelde hiervoor een computermodel dat de uiteindelijke vervorming van verschillende deegontwerpen precies voorspelde. Teng hield daarbij rekening met verschillende factoren, zoals de manier waarop warmte en water de gluten en het zetmeel in het deeg tijdens het kookproces veranderen.

De nieuwe pasta is trouwens ook nuttig voor de ruimtevaart. In het internationale ruimtestation ISS is het bijvoorbeeld handig als grote hoeveelheden voedsel zo min mogelijk ruimte in beslag nemen.

Al dente

De vorm, smaak en het mondgevoel van de pasta deden volgens onderzoeker Ye Tao niet onder voor the real deal. Ook testten enkele wetenschappers de deegwaar tijdens een trektocht, om na te gaan of de pastasoort ook makkelijk op een gasstelletje kan worden bereid. Dat was eveneens een succes.

De onderzoekers stelden bovendien vast dat de pasta zijn 3D-vorm het best behoudt als hij niet langer dan 7 minuten wordt gekookt. Met andere woorden: je moet de pasta beetgaar (al dente) koken om van de mooie vormen te kunnen genieten – iets wat sowieso een goed idee is.

Minta Nicolaï, adjunct-hoofdredacteur van het culinaire tijdschrift delicious., is enthousiast. “De groeven blijven tijdens het koken in de pasta, waardoor de saus goed kleeft. Het lijkt mij een goed alternatief voor als je toch gedroogde pasta gebruikt. En qua foodprint en verpakking vind ik het zeker een mooi initiatief.”

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Science Advances, The New York Times, ScienceAlert

Beeld: Morphing Matter Lab/Carnegie Mellon University

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws