Driemaal digitaal operaties oefenen

KIJK-redactie

09-12-2020 15:00:00

operaties robot

Operaties oefenen via apps en VR-simulaties: er komen steeds meer manieren voor chirurgen om digitaal te trainen voor het echte werk. Drie voorbeelden.

1) Help me see

operaties

‘Help me see’ is een simulatie-apparaat om staaroperaties mee te oefenen, vooral gericht op artsen in onderontwikkelde landen. Ze zitten aan een ‘operatietafel’ met dezelfde apparatuur en instrumenten als bij een echte operatie en krijgen via beeld en gevoel zo realistisch mogelijke feedback.

2) Touch Surgery

operaties

Via de app Touch Surgery kunnen studenten allerlei chirurgische ingrepen op hun telefoon bestuderen en oefenen. Van een botoxbehandeling van gezichtsrimpels tot het verwijderen van organen. Of zelfs: wat te doen als ik een chirurgische naald ben kwijtgeraakt in iemands lichaam? Je krijgt via een touchscreen nooit het echte fingerspitzengefühl, maar leert wel de stappen van een ingreep.

3) Fundamental VR

operaties

VR wordt steeds beter, dus waarom zou je er geen operaties mee kunnen oefenen? Het programma Fundamental- VR kreeg afgelopen zomer van het Royal College of Surgeons in Londen goedkeuring als trainingsmethode. Net als bij ‘Help me see’ geeft het systeem haptische feedback via de handinstrumenten om het gevoel van snijden door weefsel, botten en spieren te simuleren.

Dit is een kader uit het artikel te vinden in KIJK 1/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 december tot en met 20 januari.

Meer informatie:

Tekst: Anouk Broersma

Openingsbeeld: Touch Surgery

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen