Drie keer getrainde slimheid bij dieren

KIJK-redactie

13 October 2020 11:59

spiegeltest slimheid

Onderzoeken naar dierlijke intelligentie hebben de laatste jaren een vlucht genomen. Drie voorbeelden van getrainde slimheid bij beesten.

1) Kunstkenners

Duiven hebben een goed oog voor kunst. Althans, dat bewezen Japanse onderzoekers met een bijzondere training. De duiven kregen schilderijen te zien van Picasso en Monet, en moesten met hun snavel op een knopje drukken om de juiste te kiezen. Doordat de duiven bij elk goed geraden schilderij telkens een beloning kregen, hadden ze het in negen van de tien keer goed.

slimheid dieren

2) Het Obama-schaap

Schapen kunnen veel meer dan blaten en wol kweken. Zo onthouden ze niet alleen de koppen van soortgenoten, maar herkennen ze ook menselijke gezichten, tot wel vijftig verschillende. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Cambridge met onder meer foto’s van beroemdheden als Barack Obama en Emma Watson.

slimheid dieren

3) De ware kraaienfabel

In de Griekse fabel De kraai en de waterkruik vindt een kraai een kan met daarin een bodempje water. Hij kan er niet bij, maar laat steentjes in de kan vallen tot het waterpeil stijgt en hij ervan kan drinken. Wetenschappers hebben deze fabel in een experiment gegoten. En warempel: kraaien, chimpansees en zelfs wasberen leren snel steentjes in een halfgevulde watercilinder te mikken om ervan te kunnen drinken. Maar de onderzoekers denken niet dat de dieren het achterliggende principe hoeven te begrijpen om de truc te leren.

slimheid dieren

Dit kader staat ook in het artikel ‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…’ te vinden in KIJK 11/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 15 oktober tot en met 18 november.

Meer informatie:

Tekst: Ronald Veldhuizen

Beeld: Shutterstock

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes