Vijf dieren die niet hoeven te sporten

KIJK-redactie

02 December 2021 15:00

sporten

Een atletisch lijf met sixpack en uitmuntende conditie, zonder daar moeite voor te doen: dankzij speciale sportpillen kan het straks misschien. Wetenschappers verbouwen er nu al luie muizen, koeien en ratten mee tot Herculesachtige wezens. Maar deze vijf dieren hebben zo’n pil helemaal niet nodig.

1) Brandganzen

sporten

Weilanden en grasrijke bermen, dat zijn perfecte Nederlandse plekjes voor de brandgans om zich vet te mesten. Zonder vleugelpush-ups te hoeven doen, pompt het brandganslichaam de borstspieren op om de trektocht van drieduizend kilometer probleemloos af te leggen.

2) Huiskatten

sporten

Met huiskatten is iets bijzonders aan de hand. Deze dieren liggen het grootste deel van de dag op de vensterbank, bij de radiator of op je schoot. Toch zijn ze fitter dan honden die hetzelfde doen. Komt zo’n kat een keertje buiten, dan springt hij met gemak op schuttingen en daken, en sprint hij sneller dan een mens.

3) Gorilla’s

sportpil

Zelfs de legendarische bodybuilder Arnold Schwarzenegger zou op zijn piek een partijtje handdrukken hebben verloren van een mannetjesgorilla. Die is tien keer sterker. Het geheim? De hele tijd zitten en 25 kilogram aan groenvoer per dag verteren. De rest is pure biologie: de bulk aan plantaardige eiwitten gaat naar spierbouw.

4) Beren

sportpil

Bruine beren, zwarte beren én ijsberen hebben hun sterke poten nodig om rotsen mee te keren, te vechten en om prooidieren zoals beloega’s uit het water te tillen. Geen wonder dus dat beren tijdens de winterperiode, wanneer ze veel slapen, een speciale spierspaarstand inschakelen om fit het voorjaar in te gaan.

5) Gazelles

sportpil

Laat dat ene fietsmerk het niet horen, maar gazelles zijn eigenlijk ontzettend luie dieren. Non-stop grazen en slapen ze. Toch halen ze zonder enige training een topsnelheid van 90 kilometer per uur en kunnen ze prima een halfuur lang rennen.

Dit is een kader uit het artikel ‘Sport in een pilletje’ te vinden in KIJK 1/2022. Deze editie ligt in de winkel vanaf 16 december tot en met 19 januari.

Meer informatie:

Tekst: Ronald Veldhuizen

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen