Supergeleiding: ijskoude techniek wordt steeds heter

Gieljan de Vries

16 March 2021 09:00

supergeleiding

In Nederland ‘verdwijnt’ ongeveer 4 procent van de geproduceerde elektriciteit voordat die bij de afnemers is. De oorzaak? Weerstand in de kabels. Supergeleidende materialen zouden dit op kunnen lossen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch werken ze al: in deeltjesversnellers, en niet te vergeten in MRI-scanners.

In oktober vorig jaar is het groot wetenschappelijke nieuws: de ontdekking van een supergeleider die werkt bij kamertemperatuur. Nogal een mijlpaal, want normaal gesproken lukt het compleet wegtoveren van elektrische weerstand alleen ver onder het vriespunt. De vreugde is van korte duur als de vondst van de Amerikaan Elliot Snider het alleen blijkt te doen in een diamantpers, bij 2,7 miljoen keer de luchtdruk op zeeniveau.

Wel laat dit onderzoek zien dat er 110 jaar na de ontdekking van supergeleiding door een Nederlandse geleerde nog altijd interesse is in deze techniek. Volgens experts staat supergeleiding zelfs op het punt van doorbreken.

Dit is het begin van het artikel ‘Supergeleiding: ijskoude techniek wordt steeds heter’ te vinden in KIJK 4/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 maart tot en met 14 april.

Meer informatie:

Beeld: Adam Fenster/University of Rochester

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen