Genetisch getemd

KIJK-redactie

18 mei 2010 13:00

Eten Afrikaanse buffels straks uit je hand? En kun je in de toekomst op de rug van een zebra klimmen zonder dat het dier in paniek raakt? Wetenschappers zijn enkele genen op het spoor die zelfs de wildste dieren tam kunnen maken.

De Afrikaanse buffel behoort tot de meest agressieve en onvoorspelbare dieren ter wereld. Hij is in staat om mensen schijnbaar zonder aanleiding aan zijn hoorns te rijgen. Per jaar maken Afrikaanse buffels ongeveer tweehonderd slachtoffers. Daarmee zijn ze gevaarlijker dan bijvoorbeeld leeuwen. Op een inmiddels beroemd YouTube-filmpje uit het Zuid-Afrikaanse Krugerpark is zelfs te zien hoe een kudde buffels enkele leeuwen verjaagt die het hebben gemunt op hun jongen.

In theorie zouden Afrikaanse buffels een geweldige aanwinst zijn voor boeren in Afrika. De dieren zijn gewend aan het warme klimaat en leveren door hun gigantische omvang veel vlees op. Ook hoef je als boer niet bang te zijn dat je kudde Afrikaanse buffels ten prooi valt aan roofdieren.

De vraag is alleen: hoe tem je zo’n beest? Tot nu toe is dat nog niemand gelukt. Laat staan dat er kuddes tamme exemplaren zijn gefokt. Toch denkt de Duitse genetisch onderzoeker Frank Albert van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire antropologie dat de Afrikaanse buffel in de toekomst kan worden gedomesticeerd. Niet door de dieren af te richten, of er eindeloos mee te fokken, maar door onderzoek te doen naar hun DNA. Albert is namelijk enkele genen op het spoor die tamheid veroorzaken.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 7/2010, in de winkel van 4 juni t/m 1 juli. De tekst werd geschreven door Dennis Rijnvis.

Geraadpleegde site:

Beeld: Mr. Pen


Meer Artikelen