Toiletcoating bespaart een hoop water

Laurien Onderwater

20-11-2019 10:59:41

toiletcoating

Binnenkort gebruiken closets misschien wel veel minder water, dankzij deze nieuwe toiletcoating.

Wc’s zijn watervreters. Per spoelbeurt stroomt er 10 liter water weg, tenzij je toilet een spaarknop heeft, dan bedraagt dat 5 liter. Wetenschappers van de Pennsylvania State University denken dit laatste getal nog verder omlaag te kunnen brengen. Ze ontwikkelden een coating – de liquid-entrenched smooth surface (LESS) – die in twee stappen op standaard keramische toiletpotten kan worden aangebracht.

Lees ook:

Twee stappen

In de eerste stap sprayen de onderzoekers een oplossing van polymeren aan de binnenkant van de wc-pot. Dit droogt vrij snel en laat een ‘bos’ van kleine haarachtige moleculen achter – waarvan elk een diameter heeft van een miljoenste van een mensenhaar.

Hoewel die eerste behandeling de binnenkant van de pot al behoorlijk glad maakt, brengen de wetenschappers toch nog een tweede laag aan, waarbij een soort smeermiddel rond de harige moleculen wordt toegediend.

Dit klusje duurt nog geen vijf minuten, en is dus in een poep en een scheet geklaard. De resulterende coating blijft goed tot circa 500 spoelingen voordat een nieuwe laag erop moet worden gesprayd.

Toiletcoating

Hoe de onderzoekers dat weten? Ze testten wc-potten die waren behandeld met LESS en spoelden synthetische drollen door. Omdat de binnenkant van het toilet zo glad was, zoefde de bolus naar beneden, en was er slechts een fractie van de gebruikelijke hoeveelheid water nodig om hem door te spoelen.

Een bijkomend voordeel van de coating is dat hij bacteriën afstoot die ziekten of onaangename geuren kunnen verspreiden. Geloof het of niet, maar het onderzoek staat gepubliceerd in Nature Sustainability.

Bronnen: Nature Sustainability, Penn State University, New Atlas

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws