Mysterieuze vulkaan die in 1831 de aarde afkoelde en de zon blauw kleurde, is eindelijk gevonden

Tim Tomassen

09 januari 2025 15:00

De vulkaanuitbarsting in 1831 liet een 3-kilometer brede krater (caldera) achter.

De vulkaanuitbarsting in 1831 liet een 3 kilometer brede krater (caldera) achter. Beeld: Oleg Dirksen.

Een onbekende vulkaan barstte in 1831 zo explosief uit dat het klimaat op aarde afkoelde. Nu, bijna 200 jaar later, is de dader gevonden.

In de zomer van 1831 spuwde een vulkaanuitbarsting gigantische hoeveelheden zwaveldioxide de lucht in. De deeltjes verstrooiden het zonlicht, waardoor onze ster tijdelijk groen, paars en blauw oogde. Bovendien bereikten veel minder zonnestralen het aardoppervlak en daalde de temperatuur op het noordelijk halfrond met 1 graden Celsius. Dat lijkt weinig, maar veel oogsten mislukten daardoor en in onder andere Japan en India leidde dat zelfs tot hongersnood.

Ook in Europa was het extreme weer merkbaar, zoals te lezen in een brief die de Duitse componist Felix Mendelssohn schreef tijdens zijn reis door de Alpen die zomer. “Woest weer, het heeft de hele nacht en ochtend weer geregend, het is zo koud als in de winter, er ligt al diepe sneeuw op de dichtstbijzijnde heuvels.”

De vulkaanuitbarsting die deze kou en donkerte veroorzaakte, was een van de grootste van de negentiende eeuw. Toch wisten wetenschappers bijna tweehonderd jaar lang niet welke vulkaan hiervoor verantwoordelijk was. Onderzoekers van de Universiteit van St Andrews (Schotland) hebben nu de dader gevonden, ze schrijven erover in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Lees ook:

As in Groenlands ijs

De uitgespuwde vulkanische asdeeltjes zijn na de uitbarsting in 1831 deels op het aardoppervlak neergedwarreld, waaronder in Groenland. Daar werden die vervolgens ingebouwd en bewaard in het ijs. Bijna tweehonderd jaar lang zijn daar nieuwe ijslagen overheen gegroeid, maar met een beetje boorwerk zijn monsters van het ijs uit 1831 omhoog te halen. Met moderne technieken hebben de Schotse vulkanologen de vulkanische asdeeltjes daarin geanalyseerd.

De chemische samenstelling daarvan bleek goed overeen te komen met vulkanen in Japan. Maar dat land was in die tijd al dichtbevolkt en een vulkaanuitbarsting zou niet onopgemerkt zijn gebleven. Het oog van de onderzoekers viel daarom op de Koerilen, een afgelegen vulkanische eilandengroep ten noorden van Japan en ten oosten van Rusland.

Vervolgens vroegen ze aan collega’s in Rusland en Japan om vergelijkingsmateriaal op te sturen van vulkanisch as uit die regio. En daar zat een match tussen: de Zavaritski, een vulkaan op het onbewoonde eiland Simoesjir, in het midden van de Koerilen. De chemische samenstelling van de asdeeltjes uit het ijs kwam exact overeen met die van de asdeeltjes rond deze vulkaan. Dat betekent dat de Zavaritski zeer waarschijnlijk verantwoordelijk was voor de enorme uitbarsting – en wereldwijde klimaatgevolgen – in 1831.

Kaart van Simoesjir
Kaart van Simoesjir. In de jaren ’80 en ’90 had de Sovjet Unie een militaire basis voor onderzeeboten op het eiland, tegenwoordig is het al lange tijd onbewoond. Beeld: Vallee, CC BY-SA 4.0. 

Kleine IJstijd

De uitbarsting van de Zavaritski vond plaats tegen het einde van de Kleine IJstijd: de periode tussen de vijftiende en het begin van de negentiende eeuw waarin het wereldwijd gemiddeld 0,5 tot 2 graden kouder was in vergelijking met de gemiddelde temperatuur tussen 1000 en 2000. In de eindfase van die periode barstten ook nog drie andere vulkanen uit die veel invloed hadden op het klimaat: de Cosigüina in Nicaragua in 1835, de Tambora in Indonesië in 1815 en een nog onbekende vulkaan in 1808.

Veel vulkanen liggen net als Zavaritski op afgelegen plekken en worden slecht in de gaten gehouden. Volgens hoofdonderzoeker William Hutchison maakt dat het moeilijk om te voorspellen waar en wanneer de volgende grote uitbarsting zal plaatsvinden. Terwijl die uit 1831 dus laat zien dat ook afgelegen vulkanen wereldwijd ingrijpende gevolgen kunnen hebben. “We hebben niet echt een gecoördineerde internationale gemeenschap die in actie komt als de volgende grote vulkaan uitbarst”, zegt Hutchison. “Dat is iets waar we als wetenschappers en samenleving over na moeten denken.”

Bronnen: PNAS, University of St Andrews, CNN

cover kijk 2-2025

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 

Corine zegt
12 januari om 12:50

Mee eens Willem Braam, terugdraaien! En wereldwijd àlle landen hun verantwoordelijkheid laten nemen. Te beginnen bij jezelf. Vliegen aan banden, meer groen bij nieuwbouwwoningen, meer zelf op biowijze groente telen, nog zuiniger met gas, OV goedkoop maken, plastic vervangen, bewust worden van je eigen 'voetafdruk' op de aarde die we doorgeven aan onze kinderen etcetc

Jess zegt
11 januari om 11:09

Wij zijn blijkbaar zelf een uit de hand gelopen natuurlijk proces....

Willie Baltissen zegt
11 januari om 7:33

Een bijbel tex . Onderhoud de aarde staat geschreven niet breek de aarde af.

Gerrit Bogaers zegt
11 januari om 6:52

Fysieke destructieve aardprocessen kan men beter niet met destructieve menselijke ingrepen proberen te vertragen of te doen stoppen. Op afbreking staande landijsmassa's moet men bijvoorbeeld niet proberen tegen te houden door deze in stukken te bombarderen. Stel dat wetenschappers dergelijke maatregelen voorstellen om afbrekende landijs- continenten in Antarctica tegen te proberen te houden of te vertragen in hun afbraaktocht richting de oceaan, herinner dan deze waarschuwing, en houd dergelijke waanzin tegen. Bombarderen versnelt de elkende. Zo is het ook met het bewust uitlokken van nieuwe vulkaanuitbarstingen. Vulkanen staan met elkaar in verbinding. Tektonische schokken planten zich voort. Tovenaarsleerlingen moet je tegenhouden evenals wereldleiders die hun oren naar dezulken willen laten hangen. Dit is hoop ik nu nog niet aan de orde, maar het kan gebeuren.

Piet Zevenbergen zegt
11 januari om 1:58

Vroeger toen ik nog in voormalig Ned. Nieuw Guinea woonde leerden we op de lagere school over de Krakatau, net voorbij Java en dat er nogal wat nare gevolgen waren geconstateerd na een grote uitbarsting. Wanneer die uitbarsting was ben ik vergeten, evenals de gevolgen. Kunt u mij weer wat meer vertellen? Harelijk dank.

Peter Gerrits zegt
11 januari om 11:27

Niemand spreekt hier over de verwoestende uitbarsting van de IJSLANDSE vulkaan Laki van juni 1783 tot februari 1784. 10.000 IJslanders verloren het leven door misoogsten en ferlies van veestapel. Werelwijd zorgde de enorme hoeveelheid zwaveldioxide voor zure regen en daalde de gemiddelde temperatuur 1 tot 3 graden celcius. Het veroorzaakte hongersnood en misoogsten in Europa, Azië en Noord-Amerika...

HA Bultot zegt
11 januari om 9:33

Laten we eerst onze rotzooi maar eens opruimen weg plastic Bamboe en olifanten gras fabriek voor de verpakking van artikelen Idee voor de Boeren innovatie boerderij Hergebruiken glazen flessen Meer openbaar vervoer weg auto's i.p.l van bussen kleine busjes in de steden Dan zijn we op de goede weg en Het is helemaal niet moeilijk om dat te doen toch

Ron zegt
11 januari om 8:51

Iets terug zetten is moeilijk, technieken blijven zich constant verder ontwikkelen. Maar wil niet zeggen dat het beter op gaat worden. Het is dan het zelfde als met klimaat verandering, in hoeverre ga je het aanpakken en is het realistisch waar te maken want aan alles hangt een prijskaartje. Nederland heeft veel bereikt maar alle landen moeten er aan meedoen, anders is het geldverspilling.

Camille Dankloff zegt
11 januari om 2:16

Dat doet moederaarde zelf wij kunnen niets aan doen. Wij zijn niet schulden voor opwarmen door moederaarde zelf.

Johan Mertens zegt
10 januari om 8:05

Het DierenRijk en het MensDom

Lucas zegt
10 januari om 6:25

De temperatuur-metingen zijn in 1830 ongeveer gestart. En men maakt nu heisa dat de temperatuur sinds de metingen 1,2 graden gestegen is. Eigenlijk zijn we dus terug op de temperatuur van voor de uitbarsting. Toen reden er geen diesels rond. Maar vandaag de dag zou het aan de diesels en benzinemotoren liggen... Toch maar eens overdenken.

Ca Van Klaveren zegt
10 januari om 2:52

Wij bemoeien ons met alles,en weinig gaat er goed.Ik ben het eens dat de natuur zich niet laat leiden door de mens.Als het niet goed gaat worden wij op onze plaats gezet.

joel Vandamme zegt
11 januari om 6:28

Volledig mee akkoord. De mensen bang maken en paniek zaaien.

Rene van den wijngaart zegt
11 januari om 7:42

De moderne mens (voor mij de M&M) gebruikt niet zijn verstand, maar zijn rijkelijke fantasie. Je kunt dit zien als een totale afwijking op de rest van het gehele dierenrijk en hier wellicht aan ondergaat, maar misschien is het gebruik hiervan de enige manier om voor 4,5 miljard (dat de aarde opgeslokt wordt door de zon) hier dmv de opgedane technieken weg te komen om elders een digitaal leven te bewerkstelligen door de nieuwe soort de Digitalers. Ooit ontstaan uit de Neanderthalers. Door de aarde te verkoelen brengen onze zonnepanelen niet veel meer op. Gaan we dan toch nog even alles om de economie opgang te houden alles nog even overzetten naar waterstof? Rene van den wijngaart

Frans zegt
10 januari om 2:10

Een beetje arrogant te denken dat de mens zo'n eruptie wel even kan namaken. Komt vanzelf ooit nog wel eens...waar en wanneer we het het het minst verwachten.

Wenny Uringa zegt
11 januari om 3:53

Er is maar één die de aarde beheerst, dat is de maker van deze prachtige aarde, de almachtige God.

Jean-pierre Vermeiren zegt
10 januari om 12:33

De natuur regelt zichzelf,de mens hoeft niet in te grijpen.De hebzucht v/d mens heeft enkel de natuur ONTREGELD.

Roos zegt
10 januari om 8:12

Hoe meer ze hebben hoemeer ze vernietigen erg erg

Koop van Setten zegt
10 januari om 2:47

Klopt helemaal. Ook het aantal mensen zou voor een leefbare planeet een flink stuk minder moeten zijn.

Harry Stegeman zegt
10 januari om 4:20

Dus we hebben een erupsie nodig om de aarde te laten afkoelen ,stof deeltjes de lucht in,zodat de zonnestralen minder goed de aarde berijken.kan de mens dat niet manipuleren,? Kunstmatige eruptie.

Teddy zegt
11 januari om 4:46

Alle beleid wat de mens mee komt help niet Waarom zou ik mee doen en andere kant wordt volop bommen gegooid en gemaakt Laat de wereld maar naar de klote gaan

P. Reiters zegt
10 januari om 12:52

Laat de aarde haar eigen erupties maar uitvoeren. Er is al meer dan voldoende bemoeienis door intelligente aardbewoners met "verstand". P.s., De zonnestralen berijken? Graag correcte spelling...( bereiken)

Willem Braam zegt
10 januari om 11:41

We hebben al veel te veel ingegrepen. Dat eerst terugdraaien voordat wel nog meer ellende veroorzaken.

Lieke zegt
10 januari om 9:57

Je zou eigenlijk moeten willen dat de mensheid niet ingrijpt in natuurlijke processen..

Reageren? Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Bestel nu!