Drie hybride robots

Naomi Vreeburg

19 July 2021 15:00

xenobots

Robots bestaan tegenwoordig niet meer alleen uit mechanische, maar ook biologische onderdelen. Zo bewijzen ook deze voorbeelden die zijn gebaseerd op zeewezens.

1) Kwal

Een team onderzoekers van Caltech en de Harvarduniversiteit, onder leiding van biomechanicus Kevin Kit Parker, rustte een siliconen kwal uit met de hartcellen van een rattenembryo. Als de wetenschappers stroom door het water leidden, trokken de hartcellen samen en maakten zo een zwembeweging.

xenobots

2) Robo-Ray

Robo-Ray, eveneens ontwikkeld door Parker en zijn collega’s, bestaat net als de mechanische kwal deels uit hartcellen van een rattenembryo. Door deze siliconen rog met licht te beschijnen, knijpen de cellen samen en schiet de hybride robot vooruit. Nu ja, schieten… Hij behaalt een topsnelheid van 9 meter per uur. Door de frequentie van het licht te veranderen, slaagden de onderzoekers er bovendien in om Robo-Ray naar rechts of links te laten bewegen.

xenobots

3) Zeehaas

Een probleem met hybride robots is dat biologisch materiaal zelden overleeft buiten het lab. Onderzoekers aan de Case Western Reserve-universiteit (VS) gebruikten daarom cellen van de Californische zeehaas. Deze zeenaaktslak leeft in een gebied dat bij laagtij boven water blijft en onder water staat bij hoogtij. Zijn cellen moeten zich dus aanpassen aan verschillen in temperatuur en zoutgehalte. Met spiercellen uit de bek van een zeehaas lieten de wetenschappers een plastic geraamte voortbewegen. De cellen trokken samen als ze ‘onder stroom’ werden gezet.

xenobots

Dit is een kader uit het artikel ‘Levende machines’ te vinden in KIJK 8/2021. Deze editie ligt in de schappen vanaf 22 juli tot en met 18 augustus.

Meer informatie:

Openingsbeeld: S. Kriegman, D. Blackiston, M. Levin, J. Bongard/Tufts University

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen