De zelfdokter rukt op

KIJK-redactie

13 August 2021 12:30

zelftests

De corona-zelftest kennen we inmiddels allemaal. Maar je kunt je vanuit huis niet alleen op COVID-19 checken. Er bestaan namelijk ook zelftests om je vruchtbaarheid te meten, de werking van je schildklier te controleren en je risico’s op kanker na te gaan. Maar hoe betrouwbaar zijn de uitkomsten?

Nog niet zo lang geleden moest je voor elke soort medische test, of het nu was om je cholesterolniveau te bepalen of een ziekte op te sporen, naar een dokter. Die nam dan een monster af, waarna het naar het lab ging en je pas dagen of zelfs weken later de uitslag kreeg – mét advies van de arts. Inmiddels kun je medische zelftests gewoon bestellen en thuis uitvoeren. De COVID-19-sneltest, die binnen een kwartier resultaat geeft, is daar een prettig voorbeeld van.

Maar je kunt er veel meer mee opsporen. Van allergieën tot de ziekte van Lyme: er bestaat tegenwoordig een sneltest voor. De aanbieders schieten als paddenstoelen uit de grond en ook genetische testbedrijven als 23andMe (zie pagina 45 en KIJK 12/2018) zijn heel actief. Het is natuurlijk fijn om jezelf gewoon thuis te kunnen testen, maar artsen zijn er minder blij mee.

Dit is het begin van het artikel ‘De zelfdokter rukt op’ te vinden in KIJK 9/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 augustus tot en met 15 september.

Meer informatie:

Tekst: Marysa van den Berg

Beeld: Evert Elzinga/HH/ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws