Curiosity maakt bijzondere foto’s van Marswolken

Laurien Onderwater

10-08-2017 12:59:15

Curiosity

Marsrover Curiosity was laatst jarig: vijf jaar is hij geworden. Een week later trakteert hij ons op foto’s van Marswolken.

Wij vinden het doodnormaal en vaak zelfs een beetje vervelend wanneer er boven ons een heleboel wolken hangen, want ze blokkeren voor ons de zon. Maar op Mars zijn ze een stuk minder doorsnee. Daarom is het extra bijzonder dat Marsrover Curiosity een paar kiekjes wist te schieten van deze buitenaardse wolken.

Bijzondere baan

Wolken boven Mars zijn seizoensgebonden, doordat de afstand tot de zon varieert door zijn elliptische baan. In vorige Martian jaren verschenen er wolken in de buurt van de evenaar op het moment dat de rode planeet het verst van de zon stond.

De nieuwe foto’s van de Marswolken zijn twee maanden voor dat verste punt in de baan genomen, wat relatief vroeg in het seizoen is voor de verschijning van de wolkriem. Volgens de NASA zijn dit de helderste foto’s ooit genomen van Marswolken.

IJskristallen

De wolken bestaan hoogstwaarschijnlijk uit kleine ijskristallen die op stofkorrels condenseren. De slierten die zijn te zien, ontstaan als de ijskristallen vallen en verdampen. Dergelijke wolken vormen bij ons op aarde alleen op extreme hoogte.

Hoe de wolken zich bewogen over Mars kun je in onderstaand filmpje zien:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voor Curiosity was er verder geen feestje voor zijn vijfde ‘levensjaar’ georganiseerd. Die gaat gewoon door met waar hij goed in is: mooie plaatjes en monsters verzamelen van de rode planeet.

Bronnen: NASA Jet Propulsion Laboratory, New Atlas

Beeld: NASA Jet Propulsion Laboratory

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?