Dubai wil grootste ‘Marsstad’

Naomi Vreeburg

28-09-2017 15:59:52

ruimtestad

De Verenigde Arabische Emiraten gaan een gigantische ruimtestad bouwen ter voorbereiding op Marsreizen.

Big, bigger, biggest: Dubai houdt ervan. Zo is de stad bezig het grootste gebouw ter wereld te maken en beschikt het ook al over ‘s werelds grootste winkelcentrum. En nu hebben de Verenigde Arabische Emiraten aangekondigd de grootste ruimtesimulatie te bouwen in Dubai. Maar liefst 176.516 vierkante meter is ingericht om de omstandigheden op Mars na te bootsen.

120 miljoen euro

De zogenoemde Mars Scientific City is onderdeel van het Mars 2117 Project. Met dit plan willen de Verenigde Arabische Emiraten zich 100 jaar lang voorbereiden op het stichten van een kolonie op de rode planeet. In het gebied zullen bijvoorbeeld laboratoria uit de grond worden gestampt waar teams methodes moeten ontwikkelen om voedsel, energie en water op Mars te produceren.

ruimtestad

Het museum van zand dat Dubai in de ruimtestad wil plaatsen.

Maar dat zijn niet de enige bouwsels. In de stad is ook ruimte (no pun intended) voor een beetje entertainment. Zo willen de Verenigde Arabische Emiraten ook een ruimtevaartmuseum – geheel 3D-geprint uit woestijnzand – laten maken en een amfitheater waar shows worden opgevoerd. Wat dat moet kosten? Och, een kleine 120 miljoen euro.

BIG

Er zijn alleen wel wat beperkingen aan de Marsstad op aarde. Zo moeten astronauten op de rode planeet zuurstof genereren, terwijl dat hier niet nodig is. Ook worden de inwoners van deze stad niet blootgesteld aan de straling en lage temperaturen die Mars teisteren. Ook is de zwaartekracht op de rode planeet anders dan op ons blauwe bolletje. In de laboratoria proberen de ontwikkelaars deze omgeving echter zo goed mogelijk na te bootsen.

ruimtestad

Oh, en het ontwerp voor de stad komt van de Deense architect Bjarke Ingels, wiens bedrijf daadwerkelijk BIG heet… Zal Dubai hem daarom hebben uitgekozen?

Bronnen: Popular Science, New Atlas

Lees ook:

ruimtestadMeer weten over de plannen om een kolonie te stichten op Mars? Bestel dan nu KIJK-editie 7/2017. Hierin lees je welk land het meeste kans maakt om de race naar de rode planeet te winnen.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis