Foutje, bedankt: astronaut verliest polsspiegeltje

Laurien Onderwater

01-07-2020 08:59:00

astronaut verliest spiegeltje

Tijdens een ruimtewandeling waarbij twee astronauten batterijen van het ISS moesten vervangen, verloor er eentje wat.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs als je als astronaut een extreem goed voorbereide ruimtewandeling moet uitvoeren, kunnen er onverwachts problemen ontstaan. Zo moest NASA-astronaut Chris Cassidy tijdens een zes uur durende ruimtewandeling batterijsystemen aan de buitenkant van het internationaal ruimtestation upgraden. Tijdens dat ‘ommetje’ verloor hij een spiegeltje. Kan gebeuren natuurlijk, het jammere is alleen dat de wandeling live werd uitgezonden.

Lees ook:

Spiegeltje, spiegeltje

Cassidy heeft, net als elke ruimtewandelaar, aan beide mouwen spiegels van 7 bij 12 centimeter bevestigd. Hiermee hebben astronauten een beter zicht tijdens het werken. Probeer maar eens met zo’n pak en een enorme helm je hoofd om te draaien om achter je te kijken; dat is niet te doen.

Voor Cassidy was het verliezen van het spiegeltje vrij onhandig, maar voor de klus zelf maakte het gelukkig niet heel veel uit. Wat vooral verontrustend is, is dat er weer een stukje puin in de ruimte terecht is gekomen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Puinhoop

De NASA schat dat in totaal meer dan 23.000 brokstukken groter dan een tennisbal om de aarde cirkelen, en miljoenen kleinere stukjes. En dat zelfs een millimeter groot stukje puin schade kan veroorzaken, bewees de foto die astronaut Tim Peake in 2016 deelde. Daarop was een barst van bijna een centimeter in diameter in een van de ruiten te zien. Waarschijnlijk had de inslag van een rondzwervende flinter verf dit veroorzaakt. Door de hoge snelheid heeft zelfs zo’n minuscule botsing al een behoorlijke impact. De NASA beschouwt ruimtepuin dan ook als ‘het grootste gevaar voor de ruimtevaart’.

Astronaut Tim Peake stuurde in 2016 een foto vanuit het ISS van een barst in een van de ruiten van het ruimtestation; waarschijnlijk veroorzaakt door een rondvliegend verf- of metaalflintertje. © Tim Peake/ESA/NASA

Hoe het spiegeltje van Cassidy zijn pak kon losraken, is niet bekend. Zelf noemt de astronaut het voorval “a real bummer”. Dat was het natuurlijk ook, maar laten we vooral niet vergeten wat een knap staaltje werk Cassidy en collega-astronaut Bob Behnken tijdens de ruimtewandeling hebben verricht.

Bronnen: AP, Universe Today

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes