Wat zorgt ervoor dat de zon brandt zonder zuurstof?

KIJK-redactie

27 September 2021 12:00

Hoe brandt onze moederster? Dat vraagt een KIJK-lezer zich af. Er is op de zon immers geen zuurstof en dat terwijl vuur niet kan branden zonder.

Vuur kan niet branden zonder zuurstof. Hoe zit dat met de zon, vraagt Piet Hein van Mierlo zich af. Op de zon is er immers geen zuurstof, en toch brandt de koperen ploert elke dag volop.

Lees ook:

Brandende vuurbal

De zon lijkt inderdaad een brandende vuurbal, maar dat is hij niet. De warmte die wij hier op aarde voelen, komt niet van een vlammenzee, maar van straling uit het binnenste van de zon. Door de enorme massa van de zon is de druk in de kern namelijk heel hoog. Zo hoog dat deeltjes die elkaar van nature afstoten toch worden samengeperst. Daardoor ontstaat kernfusie: de kernen van waterstofatomen smelten samen tot heliumkernen.

Kernfusie

Bij die samensmelting gebeurt iets geks. Wanneer je de massa van vier waterstofkernen bij elkaar optelt, kom je op een hoger getal uit dan de massa van één heliumkern. Met andere woorden: bij de fusie van vier waterstofdeeltjes tot één heliumdeeltje gaat een beetje massa verloren.

Die verloren massa wordt, zoals Einsteins beroemde formule E = mc2 voorschrijft, omgezet in energie. En die energie komt onder andere vrij in de vorm van lichtdeeltjes. De straling van die deeltjes ervaren wij als de warmte van de zon. Uv-licht veroorzaakt bijvoorbeeld zonnebrand, al heeft dat met een brandende zon dus niets te maken.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 12/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Yannick Fritschy

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt