Hoe gaat NASA’s dummy heten? Stem!

Laurien Onderwater

17-06-2021 12:00:00

dummy

De dummy vliegt met de eerste Artemis-missie mee, zodat de NASA gegevens kan verzamelen over hoe reizen naar de maan het menselijk lichaam beïnvloedt.

In 2011 begon de NASA met het Artemis-programma. Dit ambitieuze project moet ervoor zorgen dat er voor het eerst sinds 1972 weer mensen op het maanoppervlak worden gezet, maar ook dat er een ruimtestation in een baan eromheen wordt gebracht. Het zogenoemde Space Launch System, een enorme 111 meter hoge raket, wordt de basis voor het Artemis-programma. 

Eerder dit jaar zette de NASA een belangrijke stap in het maanproject. Nu dealt de ruimtevaartorganisatie met een minder urgent vraagstuk, maar leuk is het wel. De NASA heeft namelijk een naam voor haar dummy nodig. Die zal tijdens de Artemis I-missie, de eerste geplande vlucht onder het Artemis-programma, meevliegen met de Orion-capsule.

Lees ook:

Dummy McDumface

Om Boaty McBoatface-taferelen te voorkomen, heeft de NASA acht namen geselecteerd waaruit je kunt kiezen: Ace, Wargo, Delos, Duhart, Campos, Shackleton, Montgomery en Rigel. Elke naam verwijst ergens naar. Montgomery is bijvoorbeeld een eerbetoon aan Julius Montgomery, de eerste Afro-Amerikaanse technicus die op het Cape Canaveral Air Force Station werkte. Duhart is een verwijzing naar voormalig hoofd van de medische dienst, Dr. Irene Huart Long. En Ace staat simpelweg voor Artemis Crew Explorer.

Moonikin

De moonikin (een combinatie van manikin en moon) wordt uitgerust met twee stralingssensoren en sensoren in de stoel die versnellingen en trillingen registreren als Orion rond de maan reist en terugkeert naar de aarde. De oefenpop zal worden vergezeld door twee fantomen, dummy’s zonder armen of benen die zijn gemaakt van materialen die botten, weefsel en organen van een volwassen vrouw nabootsen. De fantomen zijn beschikbaar gesteld door de Duitse en Israëlische ruimtevaartorganisatie en heten Helga en Zohar. Ook zij moeten gegevens verzamelen over de stralingsniveaus tijdens de onbemande maanmissie die voor later dit jaar gepland staat.

Wil je meedoen aan de namenwedstrijd? Zorg dan dat je @NASAArtemis volgt op TwitterFacebook, en Instagram. Op 29 juni wordt de winnende naam bekendgemaakt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: NASA, Engadget

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis