NASA zet belangrijke stap in maanproject

André Kesseler

19 March 2021 12:00

SLS-draagraket raket

De VS bouwen al jaren aan een eigen draagraket voor nieuwe maanmissies. En die heeft net een belangrijke test doorstaan.

Het zogenoemde Space Launch System, een enorme 111 meter hoge raket, wordt de basis voor het Artemis-programma. Het ambitieuze project dat in 2011 begon, moet ervoor zorgen dat er voor het eerst sinds 1972 weer mensen op het maanoppervlak worden gezet, maar ook dat er een ruimtestation in een baan eromheen wordt gebracht. De NASA heeft nu met succes op het Stennis Space Center in Mississippi de vier Aerojet Rocketdyne RS-25-raketboosters getest die dat mogelijk moeten maken. En dat zag er zo uit. (Schuifje naar 51 minuten voor de daadwerkelijke test.)

Lees ook:

Hete vuren

In de zogenoemde hot fire-test, joegen de motoren er in 8 minuten een cryogeen gekoelde mix van maar liefst 2.774.706 liter vloeibare zuurstof en waterstof doorheen. Die 8 minuten is overigens de tijd die het SLS nodig heeft om de ruimte te bereiken.

SLS draagraket

Het is overigens niet de eerste keer dat de NASA de motoren op deze manier door de mangel haalt. In januari werd de eerste hot fire-test uitgevoerd, maar toen vielen de motoren al na één minuut uit. Een vluchtcomputer brak de test af toen de bewegingen van de motoren bepaalde vooraf ingestelde limieten overschreed.

Kost dat?

Denk je, kost dat allemaal wel niet? 18 miljard dollar (15 miljard euro) voor de ontwikkeling en dan nog een heleboel ‘dollari’ voor de daadwerkelijke missies. Maar hé, het levert op z’n minst spectaculaire beelden op.

Bronnen: NASA, Space.com

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes