Vijf ruimtepakken die iconisch zijn

KIJK-redactie

07 January 2021 11:00

ruimtepakken

Bij de ontwikkeling van ruimtepakken wordt goed gekeken naar deze voorbeelden uit het verleden.

1) SK-1

ruimtepakken

Het fel oranje pak dat Joeri Gagarin tijdens de eerste bemande ruimtevlucht droeg, moest hem tijdens zijn reis beschermen tegen mogelijk wegvallende luchtdruk in zijn Vostok-cabine. Zodra sensors op het pak een verandering in de luchtdruk opmerkten, liet het pak Gagarins helm dichtklappen.

2) Navy Mark IV

ruimtepakken

De ruimtepakken die de eerste Amerikaanse astronauten droegen zagen er lekker ‘spacy’ uit dankzij het reflecterende zilver. In werkelijkheid waren het slechts vliegpakken die ook door testpiloten werden gedragen.

3) Sokol-KV2

ruimtepakken

Ruimtevaarders die naar het ISS willen, zijn vooralsnog afhankelijk van de Russen. Wie net als André Kuipers meevliegt met de Sojoez, draagt daarbij een Sokol.

4) A7L

ruimtepakken

De pakken waarmee Neil Armstrong en Buzz Aldrin in juli 1969 over de maan liepen, waren 91 kilo zwaar en werden met de hand gemaakt in een bh-fabriek.

5) Orlan

ruimtepakken

De Russische tegenhanger van het ‘westerse’ EMU-pak wordt door kosmonauten gedragen als ze een ruimtewandeling maken.

Dit kader staat in het artikel ‘Ruimte voor verbetering’ te vinden in KIJK 2/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 januari tot en met 17 februari.

Meer informatie:

Tekst: Nick Kivits

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen