Bijna klaar: Amerika’s eigen SLS-draagraket

Karlijn Klei

28 November 2020 08:59

Over een klein jaar, in november 2021 moet de 65 meter lange, krachtige, flexibele en – niet te vergeten – peperdure raket haar maagdenvlucht maken.

Na jaren van plannen, sleutelen, testen en nog eens testen, startte de NASA deze week met het in elkaar zetten van hun eerste Space Launch System (kortweg SLS). Sinds het pensioen van de spaceshuttle in 2011 is Amerika afhankelijk van Rusland voor bemande ruimtemissies. Daar moet NASA’s SLS verandering in brengen.

Lees ook:

Giga-raket

De SLS bestaat uit een flinke 65 meter lange kern met vier reusachtige RS-25-motoren, met aan weerzijden de twee brandstofboosters. De boosters voorzien 75 procent van het aandrijving die nodig is het ruimtevaartuig van de grond te krijgen. Daarvoor zullen de booster er overigens voor elke vlucht een goede zes ton aan vaste brandstof doorheen jassen.

Deze week begonnen NASA-ingenieurs in het Vehicle Assembly Building (VAB) in Florida de losse onderdelen van deze eerste SLS-draagraket – de opvolger van de spaceshuttle – in elkaar te zetten. De eerste tien boostersegmenten werden op de 115 meter hoge mobiele launcher getakeld, waarna het, eenmaal opgebouwd uiteindelijk naar het lanceerplatform vervoerd zal worden.

De oranje schuim gehulde kern, het centrale deel van de raket, die in januari per boot van New Orleans naar Mississippi verscheept werd, ondergaat daar nog een aantal tests. De laatste twee van deze zogenaamde Green Run tests staan voor de komende paar weken gepland.

Maanmissie 2.0

Als alles volgens plan verloopt, zal de SLS november 2021 als deel van de Artemis-I-missie haar maagdenvlucht maken. Onbemand ruimtevaartuig Orion, zal dan, ter voorbereiding van de échte missie drie jaar later, een rondje rond de maan maken. In november 2024 wil de NASA de eerste vrouw en de volgende man op de maan zetten.

Bronnen: NASA, BBC

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws