Ruimtesonde Hoop neemt eerste Marsfoto

Laurien Onderwater

15 February 2021 11:00

Hoop al-amal

Al-Amal (Hoop) bereikte onlangs zijn baan om Mars en trakteert ons nu al op deze prachtige plaat van de planeet.

Sinds dinsdag 9 februari bevindt de sonde van de Verenigde Arabische Emiraten zich in een orbit om Mars. Nog geen dag later schoot het ruimtevaartuig al een vakantiekiekje. Sjeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan is erg trots, zo liet hij weten in een Tweet: “De overdracht van het eerste beeld van Mars door de Hoop-sonde is een bepalend moment in onze geschiedenis en markeert de aansluiting van de VAE bij geavanceerde naties die betrokken zijn bij ruimteverkenning.”

Lees ook:

Prachtplaat

De foto werd op 10 februari genomen met het EXI-instrument van al-Amal, zo’n 24.700 km boven het Marsoppervlak. Op de plaat is linksboven de noordpool van de buurplaneet te zien. In het midden komt, in het vroege ochtendlicht, de uitgedoofde vulkaan Olympus Mons tevoorschijn. De drie stippen onder elkaar zijn de schildvulkanen Ascraeus Mons, Pavonis Mons, en Arsia Mons. En kijk je meer naar het oosten, naar de rand van de planeet, dan zie je Valles Marineris, een enorm kloofsysteem.

hoop

Drie instrumenten

Al-Amal zal niet op Mars landen, maar blijft in een baan om de planeet. Het ruimtevaartuig gaat een Martiaans jaar lang, ofwel 687 dagen, de atmosfeer bestuderen en in kaart brengen. Het is hiervoor uitgerust met drie instrumenten.

hoop
Illustrati van ruimtesonde al-Amal (Hoop). © UAESA/MRBSC

Met de Emirates Mars Infrared Spectrometer (EMIRS) gaat de kunstmaan temperatuurprofielen, ijs, waterdamp en stof in de atmosfeer in het infrarode spectrum (oftewel het warmtespectrum) van Mars bestuderen. Het instrument heeft een roterende spiegel waarmee het scans van de planeet kan maken.

De Emirates eXploration Imager (EXI) onderzoekt welke moleculen zich in de Martiaanse atmosfeer bevinden. Het instrument kijkt naar licht dat een ster, de zon bijvoorbeeld, in het zichtbare en ultraviolette spectrum uitstraalt. Daarna richt het zijn vizier weer op die ster, maar het kijkt dan door de atmosfeer van Mars heen. Vervolgens vergelijken wetenschappers de lichtspectra van de ster – de nulmeting als het ware – en die van de atmosfeer. Moleculen absorberen namelijk licht met bepaalde golflengtes en door te analyseren welke golflengtes zijn opgenomen, kunnen de onderzoekers achterhalen welke stoffen in de atmosfeer van de rode planeet aanwezig zijn. Bovendien maakt deze camera hogeresolutiebeelden van Mars.

Tot slot is er nog de Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer (EMUS), die metingen in het ultraviolette spectrum verricht aan de bovenste atmosfeerlagen van Mars: de thermosfeer (100 tot 200 kilometer hoogte) en de exosfeer (boven de 200 kilometer). Daar onderzoekt de meter de uitstoot van waterstof, zuurstof en koolmonoxide en hoe die per seizoen verandert.

Meer over deze Marsmissie en die van China en de Verenigde Staten lees je in KIJK 3/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 februari tot en met 17 maart.

Bronnen: BBC News, ScienceAlert

Beeld: UAESA/MBRSC

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws