Picture Perfect: Schedelnevel

Laurien Onderwater

02 November 2020 09:00

schedelnevel

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: de Very Large Telescope (VLT) legt een griezelige nebula vast.

Halloween is dan al voorbij, maar mooie, griezelige foto’s van de kosmos hebben geen reden nodig om te worden getoond. Deze gedetailleerde opname die de VLT maakte, laat sterrennevel NGC 246 – vanwege zijn vorm de Schedelnevel bijgenaamd – zien.

Lees ook:

Schedelnevel

Dit overblijfsel van een ster dat lang geleden de pijp uitging bevindt zich op een afstand van ongeveer 1600 lichtjaar (ofwel 15.147.648.000.000.000 km) van de aarde in het sterrenbeeld Walvis. Het ontstond toen een oude zonachtige ster zijn buitenste lagen van zich af schudde en zijn naakte kern – een witte dwerg – achterliet.

De kleuren in de foto geven aan welke chemische elementen de nevel bevat. Het FORS 2-instrument van de VLT legt licht vast dat op de specifieke golflengten van waterstof- en zuurstofgas wordt uitgezonden. Gebieden in rood aangegeven, zijn rijk of arm aan waterstof; de lichtblauwe regio’s zijn rijk of arm aan zuurstof – afhankelijk van hoe helder de kleur is.

Bron: ESO

Beeld: ESO

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's