Picture Perfect: sterrenlaboratorium

Laurien Onderwater

23-03-2020 08:29:45

sterren laboratorium

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een werkplaats voor astronomen.

Bij het woord ‘laboratorium’ denk je waarschijnlijk meteen aan een witte, steriele ruimte, erlenmeyers, labjassen en latex handschoenen. Maar een lab is in feite gewoon een werkplaats en dat kan zich overal bevinden. Zelfs in de ruimte.

Laboratorium voor astronomen

Sterrenkundigen maken dan ook geregeld gebruik van zo’n stellair laboratorium, zoals dit gebied dat is afgebeeld door Hubble. Hier kijken we naar LHA 120-N150, dat zich aan de rand van de Tarantulanevel bevindt in het sterrenbeeld Goudvis.

De nebula ligt op een afstand van circa 170.000 lichtjaar van de aarde en is onderdeel van de Grote Magelhaense Wolk (een buurman van onze Melkweg). De Tarantulanevel strekt zich uit over meer dan 1000 lichtjaar en is een wervelende wolk van kosmisch gas, waarvan de kern wordt verlicht door enkele van de helderste en meest massieve sterren die ooit zijn waargenomen.

Bovendien behoort de nevel tot een van de actiefste stervormende regio’s uit de Lokale Groep, wat dan weer een verzamelnaam is voor een groep van meer dan 40 sterrenstelsels waar onze eigen Melkweg ook deel van uitmaakt (volg je het nog?).

sterren laboratorium
Klik op de afbeelding om hem te vergroten. © ESA/Hubble, NASA, I. Stephens

De wolk van gas en stof, evenals de vele jonge en zware sterren eromheen, vormt dan ook het perfecte laboratorium voor astronomen om de oorsprong van zware sterren te bestuderen.

Bronnen: ESA/Hubble Space Telescope, New Atlas

Beeld: ESA/Hubble, NASA, I. Stephens

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws