Slimme handschoen voor astronauten ontwikkeld

Laurien Onderwater

23 December 2019 12:59

slimme handschoen

Noorse studenten hebben de Smart Glove voor astronauten ontworpen die kan assisteren bij het verkennen van andere planeten.

Drones en robots maken het leven op aarde makkelijker. En hoewel de apparaten astronauten kunnen helpen om ook andere planeten te verkennen, is dat best een uitdaging. Zie de dingen maar eens te besturen met van die stugge ruimtehandschoenen aan. Ze bemoeilijken de fijne motoriek behoorlijk. Met dit in het achterhoofd ontwikkelde de Noorse start-up Ntention de Astronaut Smart Glove.

Lees ook:

Slimme handschoen

Met de handschoen aan zijn robots en drones met simpele gebaren te besturen. Dat werkt zo. In de Smart Glove zitten sensoren verwerkt die subtiele vinger- en handbewegingen oppikken en omzetten in verschillende commando’s. Die commando’s worden vervolgens verzonden naar een draadloos apparaatje in het ruimtepak dat ze op zijn beurt doorgeeft aan bijvoorbeeld een drone.

Toen het relatief jonge bedrijf – bestaande uit 13 studenten – het idee presenteerde op een internationale conferentie trok het al snel de aandacht van Pascal Lee. Lee is directeur van het NASA Haughton-Mars Project, een onderzoeksfaciliteit op het grootste onbewoonde eiland ter wereld: Devoneiland in de Noordelijke IJszee. De plek wordt vaak Mars op aarde genoemd vanwege de martiaanse omgeving en het barre Arctische klimaat dat er heerst.

IJle lucht

Op dat eiland testte het team een prototype van de handschoen. ‘Astronauten’ wisten er met succes een propeller gestuurde quadcopter te besturen. Op een planeet met een zeer ijle atmosfeer, zoals Mars, kan een drone met propellers echter niet opstijgen. Dan zullen drones met kleine straalmotoren moeten worden ingezet.

De oprichters zeggen dat de technologie in veel contexten kan worden gebruikt, dus niet alleen voor ruimtetoepassingen. De bouwsector is een voorbeeld van een ander gebied waarvoor de handschoen nuttig kan zijn.

Bronnen: New Atlas, Phys.orgNorwegian SciTech NewsMars Institute

Beeld: Haughton-Mars Project/Pascal Lee

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes