Zuid-Koreaanse maansonde kiekt onze planeet

Naomi Vreeburg

04 January 2023 12:00

maansonde

Afgelopen zomer schoot Zuid-Korea zijn eerste maansonde de lucht in. En onlangs maakte het ruimtevaartuig een mooie foto van de aarde.

Heb jij tijdens kerst en oud en nieuw even op je lauweren gerust? Danuri niet. Deze maansonde, de eerste die Zuid-Korea in gebruik heeft genomen, schoot tussen 24 december en 1 januari beelden van het oppervlak van onze natuurlijke satelliet. Een aantal daarvan, waaronder de bovenstaande foto van onze planeet met op de voorgrond maanlandschap, heeft ruimtevaartorganisatie KARI nu met ons gedeeld.

Lees ook:

Internetservice

Volgende maand zal Danuri beginnen met het verrichten van metingen aan de maan. Zo zal de maansonde het oppervlak van het hemellichaam in kaart brengen. Hiervoor beschikt hij onder meer over een camera waarmee de grootte en dichtheid van het materiaal op het oppervlak kan worden waargenomen.

Bovendien zal Danuri onderzoek doen naar gammastralen, en moet de maansonde een internetservice gaan testen die satellieten en ruimtevaartuigen met elkaar moet verbinden. Het ruimtevaartuig maakt elke twee uur een rondje om de maan.

Genieten

Zuid-Korea heeft ambitieuze ruimteplannen. Zo treft het land met de maanverkenning van Danuri voorbereidingen voor een landing op onze natuurlijke satelliet. Deze landing moet in 2032 gaan plaatsvinden. Dertien jaar later zal Mars aan de beurt zijn.

Danuri is trouwens een samentrekking van de Koreaanse woorden voor ‘maan‘ en ‘genieten‘. En genieten van zijn foto doen we zeker.

Bronnen: Phys.org, Yonhap News Agency

Beeld: Korea Aerospace Research Institute/HANDOUT/EPA/ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws