US Air Force komt met nieuw gevechtsvliegtuig

KIJK-redactie

2016-07-14 16:00:04

gevechtsvliegtuig

De Amerikaanse luchtmacht geeft 40 miljoen dollar uit aan de ontwikkeling van een onbemand gevechtsvliegtuig.

Drones vormen al een flink deel van de Amerikaanse luchtmacht. Dat zijn nu al redelijk geavanceerde machines, maar als het aan de USAF ligt, gaat er nog een schepje bij bovenop. De luchtmacht investeert 40 miljoen dollar in de Low-Cost Attritable Strike Unmanned Aerial System Demonstration (LCASD), een soort goedkope en onbemande F-16.

1100 kilometer per uur

Kratos Defense, dat nu al onbemande vliegende oefendoelen aan defensie levert, gaat de superdrone ontwikkelen. En op papier is het een nogal formidabel toestel.  Volgens een woordvoerder kan het een topsnelheid van 1100 kilometer per uur bereiken, wordt het extreem wendbaar, kan het twee kleine GBU-39-bommen meenemen en met luchtdoelraketten zowel onbemande als bemande luchtvaartuigen neerhalen. En alsof dat nog niet genoeg is, kan hij ook volledig zonder start- of landingsbaan opereren. De LCASD wordt namelijk via een rail (bijvoorbeeld vanaf een vrachtwagen of een schip) gelanceerd en als de klus is geklaard, komt hij aan een parachute weer naar beneden.

3 miljoen dollar

‘Kost dat dan wel allemaal niet’, vraag je je af? Nou, in vergelijking met een volwaardig jachtvliegtuig valt dat best mee. Voor de eerste 99 moet je op zo’n 3 miljoen dollar  (2,7 miljoen euro) per stuk rekenen. En als je er meer dan honderd bestelt, krijg je de overige toestellen voor slechts 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) per stuk. Daar koop je nog niet eens een F-35-vleugel voor…

Bronnen: Popular Mechanics, Kratos Defence


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.