Airbus onderzoekt ‘afneembare’ waterstofmotoren

André Kesseler

23 December 2020 09:00

waterstofmotoren

Er wordt volop gewerkt aan nieuwe aandrijvingen voor vliegtuigen. Airbus heeft patent aangevraagd op snel verwisselbare H-motoren.

De Europese vliegtuigbouwer is een idee aan het uitwerken van uitwisselbare waterstofmotoren. Elk van de zes pods onder de vleugels van het nieuwe ZEROe-concept is een op zichzelf staande unit. Die bestaat uit een waterstoftank, een koelsysteem, brandstofcellen, elektronica, elektromotoren, en een achtbladige propeller. Kortom: een systeem dat helemaal op zichzelf kan draaien.

Lees ook:

Modulaire aanpak

Dat Airbus kiest voor waterstof is geen verrassing. Het is tot dusverre de enige groene brandstof die zich qua energiedichtheid kan meten met kerosine en andere fossiele brandstoffen. De waterstof wordt in een brandstofcel omgezet in elektriciteit en daarmee worden de motoren aangedreven.

Het voordeel van de modulaire aanpak is dat de motoren relatief eenvoudig voor onderhoud van het toestel kunnen worden gehaald. Motor eraf, een ‘verse’ eronder en het toestel kan weer de lucht in. Zo staat het zo kort mogelijk aan de grond en dat is goed voor de inkomsten van de toch al zo geplaagde vliegtuigmaatschappijen.

Knopen doorhakken

Een ander voordeel is dat, als er iets mis gaat, de overige motoren gewoon kunnen blijven draaien. De kapotte motor kan in geval van nood zelfs worden afgeworpen.

Verwacht overigens niet dat de nieuwe motorconfiguratie al heel snel wordt toegepast. Glenn Llewellyn, directeur van de afdeling Zero-Emission Aircraft bij Airbus, legt uit: “Dit is een optie, maar er zullen nog veel concepten volgen voordat we een definitieve selectie maken.” Llewellyn verwacht dat zijn bedrijf rond 2025 knopen gaat doorhakken over wat er wel en niet aan, in, en op de nieuwe generatie groene vliegtuigen zal worden gehangen.

Bron: Airbus

Beeld: Airbus

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws