Alphabet werkt aan gezichtsherkenning voor vissen

Naomi Vreeburg

03-03-2020 15:59:00

Alphabet

Google-moederbedrijf Alphabet hoopt met deze technologie bij te dragen aan duurzamere visserij en meer kennis te vergaren over het oceaanleven.

Hoewel 70 procent van de Aarde is bedekt met water weten we maar bar weinig over het oceaanleven. Een van de oorzaken daarvan is dat technologie lastig inzetbaar is onder water door de enorme druk en de slechte communicatiemogelijkheden. Bovendien helpt zout water de meeste elektronica om zeep. Alphabet, het moederbedrijf van Google en enkele andere techbedrijven, wil hier verandering in brengen met het onlangs onthulde project Tidal.

Het ultieme doel is om meer kennis te vergaren over het oceaanleven, maar Tidal start met een kleine stap. Zo hebben de onderzoekers van Alphabet eerst hun nieuwe technologie ingezet om de kweekvisserij duurzamer te maken, zo laat projectleider Neil Davé in een blogpost weten.

Software

De technologie waar Davé het over heeft: een onderwatercamera met software die duizenden individuele vissen detecteert, volgt en monitort. Het camerasysteem weet de kou en het zoute water te trotseren. De software brengt in kaart hoe de vissen zich gedragen. Bijvoorbeeld hoe ze zich voortbewegen en hoeveel ze eten:

Tidal’s machine perception system
De filmpjes die het camerasysteem van Alphabet maakt, hebben wel wat weg van de beelden die zijn geschoten met gezichtsherkenningssystemen.

Aan de hand van deze informatie, zo hoopt Alphabet, kunnen de kwekers slimmere en duurzamere beslissingen maken met betrekking tot het verzorgen van de vissen. Als de dieren gezond blijven, is bijvoorbeeld minder antibiotica nodig.

Lees ook:

Bescherming

De kennis die de onderzoekers van Alphabet opdoen en de technologie die ze gebruiken bij de kweekvisserijen en andere sectoren willen ze uiteindelijk inzetten om meer te leren over het oceaanleven. In de hoop dat we het beter gaan beschermen. De motivering van Davé daarbij is: “De mensheid is de oceaan over het breekpunt aan het duwen, maar we kunnen niet beschermen wat we niet begrijpen.”

Bronnen: Bright.nl, New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws