Architecten maken plannen voor Marsstad

André Kesseler

26-03-2021 11:59:00

Mars

Ben je jong en zoek je over een jaartje of dertig een uitdaging? Dan is Mars misschien een optie.

Mars spreekt al jaren tot de verbeelding. Om een of andere duistere reden zijn er mensen die graag de levensgevaarlijke reis willen ondernemen om zich vervolgens op die dorre, verre planeet te vestigen. Daar werd zelfs in 2011 het (inmiddels akelig stilgevallen) Nederlandse bedrijf Mars One voor opgericht.

Maar Abiboo, een architectenbureau met vestigingen in Spanje, de VS en India, heeft het idee van een Marskolonie nieuw leven ingeblazen. Het maakte ambitieuze plannen bekend voor Nüwa, een duurzame stad op Mars die tot 250.000 mensen zou kunnen huisvesten.

Lees ook:

Mars

300.000 dollari

De naam Nüwa, komt van de Chinese mythologische godin die een van de Drie Verhevenen zou zijn, cultuurhelden die volgens de traditie de bevolking stapsgewijs elementen van de Chinese beschaving hebben bijgebracht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Als je besluit om naar Mars te verhuizen, kost je dat volgens de huidige plannen 300.000 dollar (255.000 euro). Daarvoor krijg je een ticket voor een enkele reis naar de rode planeet, een wooneenheid van 25 tot 35 vierkante meter, en volledige toegang tot alle faciliteiten, diensten en voedsel.

Je gaat dan wel een bindend werkcontract aan waarin je wordt verplicht om tussen de 60 en 80 procent van je werktijd te besteden aan taken die door de stad worden toegewezen.

Ondergronds

Een deel van dat werk zal zijn in de voedselvoorziening. De bewoners moeten namelijk hun eigen voedsel produceren omdat het te ingewikkeld, te riskant en te duur is om dat allemaal vanaf de aarde aan te laten rukken.

Mars

Nou is Mars, zoals gezegd, geen erg prettige planeet en om de bewoners te beschermen tegen de zon, de verhoogde kosmische straling en het Martiaanse weer gaat Nüwa compleet ondergronds. Abiboo bedacht samen met het SONet-netwerk – een internationaal team van wetenschappers onder leiding van astrofysicus Guillem Anglada – dat het een goed idee zou zijn om de complete stad uit te hakken in een Martiaanse klif, Tempe Mensa genaamd. De klif is te vinden in het Tharsisgebied, een vulkanisch plateau op de evenaar van Mars.

Reisplanning

De inwoners zullen elke 26 maanden toegang krijgen tot een plek in een shuttle naar de aarde, met lanceervensters tussen de 1 en 3 maanden. Dus zelfs als je dringend bepaalde medicijnen of andere voorraden nodig hebt, kan het maanden duren voordat er een shuttle beschikbaar is.

Mars

Nu is Abiboo niet de enige die plannen maakt voor een Marskolonie. Elon Musk heeft al aangekondigd dat hij van plan is om tegen 2050 een stad op Mars te bouwen (foto hierboven). Hoewel er al geruchten rondgaan dat Nüwa in 2054 zal worden gesticht, wil Abiboo zich daar niet aan committeren. Kortom: als je nu rond de veertig bent, kun je die droom om ooit een Marsbewoner te worden, eigenlijk wel laten varen.  

Bronnen: Abiboo, Popular Mechanics

Beeld: ABIBOO Studio/SONet

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws