Boeing gaat onderzoek doen naar autonome vliegtuigen

Laurien Onderwater

12-06-2017 16:00:20

Boeing autonoom vliegen

Het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf wil een autonoom passagiersvliegtuig bouwen voor in de toekomst.

Vorige maand schreven we nog over ALIAS – een robotarm die een Boeing 737 veilig aan de grond wist te zetten. Maar als het aan Boeing ligt, was dit slechts een kleine voorproef voor wat er volgens hen in de toekomst komen gaat. Het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf wil namelijk over een aantal jaren volledig autonome vliegtuigen in de lucht hebben.

Bouwstenen

Het idee lijkt vergezocht, maar er zijn al genoeg zelfvliegende drones onder de duizend dollar te koop. “Dus de bouwstenen voor de technologie zijn al beschikbaar”, zegt Mike Sinnet, Boeings vicepresident van productontwikkeling.

Sinnet, zelf ook piloot, is van plan om deze zomer de technologie in een cockpitsimulator te testen. Volgend jaar wil de vicepresident in een toestel vliegen waarin kunstmatige intelligentie de beslissingen neemt die piloten ook zouden nemen.

To be or not to be?

Bij vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen worden een hoop taken, zoals opstijgen, cruisen en landen, al uitgevoerd door het autopilootsysteem. De piloot monitort ondertussen dingen als de weersomstandigheden en de kerosineconsumptie.

En uiteraard grijpt de gezagvoerder in, zodra het vliegtuig met zware turbulentie of andere omstandigheden heeft te maken. Maar een groot deel van de vliegreis wordt dus al uitgevoerd door het vliegtuig zelf.

Maar hoe effectief een autopiloot dezer dagen ook is, Boeing heeft nog steeds een lange weg te gaan voordat de FAA toestemming zal geven aan zelfvliegende passagiersvliegtuigen. En zolang een autonoom vliegtuig niet weet in te grijpen in gevaarlijke situaties zoals bij vlucht 1549 van US Airways, is het nog maar de vraag of het überhaupt voet aan de grond zal krijgen.

Maar goed – de technologie is er wel en Boeing heeft er erg ambitieuze plannen mee.

Bronnen: Reuters, Popular Mechanics

Beeld: Boeing

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws