Cryptojacking: computers als geldmachines

KIJK-redactie

06 August 2020 12:59

cryptojacking

Denken we alle trucjes van internetschurken inmiddels wel te kennen, komen ze met een nieuwe valstrik: cryptojacking. Bij deze vorm van digitale diefstal zijn ze niet uit op je gegevens, maar op je computerkracht. Hoe werkt dat, en wat heeft het voor gevolgen?

Steeds meer is het internet in de afgelopen twintig jaar deel gaan uitmaken van ons dagelijks leven: zo onderhouden we sociale contacten via online-netwerken, en ook zakelijke beslissingen worden langs die weg opgeslagen. Dat heeft tal van voordelen.

Maar er is ook een groot nadeel, want cybercriminaliteit kan hierdoor vele vormen aannemen, van identiteitsfraude tot en met het stelen van gegevens. Bedrijven zijn dan ook genoodzaakt om zich hier goed tegen te beveiligen. En ook gewone burgers krijgen – bijvoorbeeld in de vorm van linkjes in e-mails en appjes van iemand die zich als een bekende bank voordoet – met deze vorm van misdaad te maken.

Slechte netwerkbeveiliging en onwetendheid kunnen tot calamiteiten leiden. Begin dit jaar werd bekend dat de Universiteit Maastricht tonnen losgeld had betaald nadat het computernetwerk door hackers met gijzelsoftware was overgenomen. Soortgelijke incidenten hebben zich recent ook voorgedaan bij onder meer lokale instanties in de Verenigde Staten en een oliemaatschappij in Mexico. Cybercriminaliteit legt soms diensten of overheidsinstanties plat, en dat is uiteraard een groot probleem.

Doorgaans proberen cybercriminelen informatie afhandig te maken van hun slachtoffers. Op die manier proberen ze toegang te krijgen tot bankrekeningen, mailaccounts en andere gevoelige data. En nu is er een nieuwe vorm van online-misdaad, waarbij het niet gaat om het aftroggelen van informatie, maar computerkracht. Welkom in de duistere wereld van cryptojacking.

Dit is het begin van het artikel ‘Computers als geldmachines’ te vinden in KIJK 9/2020. Deze editie ligt in de schappen vanaf 20 augustus tot en met 16 september.

Meer informatie:

Tekst: Robert Hoogendoorn

Openingsbeeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen