Winnaar beste tech-idee is ingenieur van het jaar

Laurien Onderwater

18 March 2021 10:01

David Fernandez Rivas

David Fernandez Rivas van de Universiteit Twente heeft een Prins Friso Ingenieursprijs gekregen voor zijn onderzoek naar een manier om medicijnen toe te dienen zonder dat daar naalden voor nodig zijn.

Alleen al in de medische wereld worden jaarlijks miljarden naalden gebruikt. En ook de cosmetische industrie weet er wel raad mee. Maar naast de impact die naalden hebben op mensen die er bang voor zijn, heeft het ook invloed op het milieu. De start-up InkBeams, onder leiding van David Fernandez Rivas, ontwikkelde daarom een nieuwe methode: het naaldloos injecteren van inkt of medicijnen.

Voor die innovatie ontving Fernandez Rivas (en collega’s) in 2017 de prijs voor het beste tech-idee van Nederland. Uitgereikt door KIJK. Nu valt de onderzoeker opnieuw in de prijzen; hij is verkozen tot Ingenieur van het jaar 2021. Dat maakte het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) gisteren bekend. Bij de virtuele uitreiking waren ook Prinses Beatrix en Prinses Mabel aanwezig.

Naaldloos prikken

Het systeem van InkBeams bestaat uit een goedkope laser en een cartridge. In plaats van een naald gebruiken de wetenschappers een laser, die ze richten op een met vloeistof gevulde ampul die op de huid van de patiënt wordt geplaatst. Door de interactie met de laser ontstaat een gasbelletje dat de vloeistof met kracht door het open uiteinde van de kleine, glazen ampul drukt. De snelheid is zo hoog dat de vloeistof direct door de huid heen dringt.

InkBeams
© KIJK/Janwillem Bijl

De award voor het beste tech-idee 2017.

Om die reden verkoos de vakjury van KIJK deze methode tot beste tech-idee van 2017. Destijds zei hoofdredacteur André Kesseler erover: “De angst voor injectienaalden wordt bij de meeste mensen al op jonge leeftijd ingeprent. Ingenieur David Fernandez Rivas, universitair docent aan de Universiteit Twente, probeert dat probleem op te lossen door de medicijnen met behulp van een laser in het lichaam te krijgen. Zo’n systeem voorkomt niet alleen veel stress en infecties, maar is ook nog eens goed voor het milieu. Want jaarlijks worden er miljarden naalden geproduceerd die na gebruik allemaal worden weggegooid. Dus als Fernandez Rivas samen met zijn team slaagt, is dat goed nieuws voor ons allemaal.”

Prins Friso Ingenieursprijs

Gisteren werd bekendgemaakt dat Fernandez Rivas zich gedurende 2021 ingenieur van het jaar mag noemen. De vakjury roemde de wetenschappers voor zijn innoverend vermogen, expertise en ondernemerschap. “Voor hem draait ondernemen niet om geld verdienen, maar om het zoeken naar nieuwe manieren om een probleem op te lossen”, aldus het juryoordeel. Het is de zevende keer dat de Prins Friso Ingenieursprijs werd uitgereikt.

Bronnen: KIVI, KIJK 12/2017, De Ingenieur

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes