Sikorsky vangt binnenkort een raketbooster op

Loys Bakker

08 April 2022 11:00

Sikorsky

Sikorsky

Voor veel mensen is een volleybal vangen al een onbegonnen taak. Maar het bedrijf Rocket Lab haalt binnenkort een raketbooster uit de lucht met een helikopter.

Het overschot aan ruimteafval is nogal een pijnpunt in de ruimtevaart. Daarom ontwikkelen bedrijven inmiddels ook herbruikbare raketonderdelen. Maar alleen met recyclebare raketten ben je er nog niet. Iemand moet het ding ook nog opvangen. Het Amerikaanse bedrijf Rocket Lab waagt een poging. Binnenkort plukt een Sikorsky S-92-helikopter de booster van raket Electron uit de lucht.

Lees ook:

Grootse plannen

In 2020 heeft Rocket Lab al een geslaagd testrondje gedaan. Een heli tilde een replica van de Electron boven de open oceaan in Nieuw-Zeeland de lucht in. Een andere helikopter ving de dummie op. In dit dramatisch Amerikaanse promofilmpje kun je zien hoe dat in zijn werk ging:

In goede aarde vallen

Later deze maand stijgt de Electron-raket op vanuit Nieuw-Zeeland om 34 kleine satellieten in een baan om de aarde te brengen. Voor de lancering vliegt een Sikorsky S-92 277 kilometer van de kust naar de zogeheten capture zone. Daar wacht de heli op de terugkeer van de raketbooster, die met een snelheid van 8.300 km/u ter aarde stort.

Zodra Electron een hoogte van 13 kilometer heeft bereikt, opent de booster een kleine sleepparachute. Op zo’n zes kilometer hoogte klapt hij de hoofdparachute uit. Dit zal zijn snelheid doen vertragen tot zo’n 36 km/u. Zo heeft de helikopter genoeg tijd om zijn grijphaak in de parachutelijn te steken.

Wanneer het spektakel precies begint, is nog niet zeker. Afhankelijk van weersomstandigheden kan de raket in ieder geval vanaf 19 april de lucht in.  

Bronnen: Rocket Lab, New Atlas

Beeld: Rocket Lab

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws