Dronebal beweegt door ultrasone trillingen

Naomi Vreeburg

16-11-2021 15:00:00

dronebal

De Japanse makers van deze dronebal laten de propellers vanwege de veiligheid achterwege.

De snelheid waarmee een dronepropeller draait, varieert afhankelijk van de grootte van het toestel, de grootte van de propeller zelf en de lading die het toestel meezeult. Maar de propellers kunnen dusdanig snel roteren, dat ze behoorlijk wat schade kunnen aanrichten als er een drone tegen een ander object of een persoon knalt. En dus bedacht het Japanse bedrijf NTT Docomo een alternatief.

Lees ook:

Dronebal

De dronebal blijft in de lucht door middel van helium en beweegt zich voort met behulp van ultrasone trillingen. Aan beide kanten van het toestel heeft NTT Docomo een transducer geplaatst. Net als een speaker, vibreren deze ultrasone transducers om lucht in beweging te brengen. Maar in plaats van muziek te produceren, genereren de apparaatjes net genoeg lucht om het toestel in de juiste richting te vervoeren. De dronebal kan zo naar voren, boven en beneden vliegen.

Niet alleen is deze vliegende bol minder gevaarlijk, ook beweegt hij zich stiller voort en verbruikt hij minder energie. De Japanners willen hem dan ook gebruiken om gebeurtenissen op evenementen vast te leggen; hiertoe hebben ze de dronebal uitgerust met een hoge-resolutie-camera. Bovendien zit het toestel vol led-lichtjes, voor het geval het zelf een showtje wil geven.

Kost dat?

NTT Docomo hoopt de dronebal in maart volgend jaar op de markt te brengen. Al rept het bedrijf met geen woord over de prijs van hun nieuwe indoor speeltje. Je kunt het toestel in het filmpje hieronder in actie zien:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Gizmodo, New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes